Palautettavien palkitsemisessa on varjopuolensa

Vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden suma purkautuu paraikaa lopullisina päätöksinä, joista suurin osa on kielteisiä. Sisäministeriössä arvioidaan, että uusia lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä tulee loppuvuodesta noin tuhat kuukaudessa, mikä kasvattaa maassa olevien paperittomien määrää.

Pakkopalautusten yhteydessä järjestetyt mielenosoitukset ovat paikoin kärjistyneet levottomuuksiksi. Pakon rinnalla ministeriö kasvattaakin porkkanaa maasta lähteville. Uutissuomalainen kertoo, että vapaaehtoisen paluun tukea korotetaan tuntuvasti. Summa voi nousta jopa 2 500 euroon henkeä kohti.

Lainsäädäntöneuvos Jorma Kantolan mukaan monessa muussa maassa summat ovat vielä suurempia. Korvaustasoa on syytä harkita perusteellisesti, sillä tietyn rajan jälkeen siitäkin voi tulla epätoivottu vetovoimatekijä.

Vapaaehtoinen paluu pienellä avustuksella on sekä viranomaisten että pakolaisten kannalta siisti ratkaisu, kun turvapaikan edellytyksiä ei ole. On hyvä, että pitkän ja raskaan prosessin päätteeksi palaamaan joutuvat saavat hieman apua uuden elämän alkuun. Paluurahassa on silti omat ongelmansa.

Lähtökohtaisesti turvapaikkapäätöksissä tulee luottaa oikeusjärjestelmään. Jos henkilökohtaisen uhan tai maa-arvion kriteerit eivät täyty, ei hausta pitäisi erityisesti palkita.

Paluukorvaus ei saa muodostua hyvitykseksi ratkaisuista, jotka rajatapauksissa päätetään hakijaa vastaan. Toisaalta tuhatkin euroa on pieni summa sen rinnalla, että suomalainen hyvinvointi vaihtuu takaisin lähtömaan epävakaisiin oloihin. Paluusummien tulee pysyä kohtuudessa, muussa tapauksessa porkkana voi toimia tarkoitustaan vastaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahden maan kansalaiset

Luottamusta puolin ja toisin

Ennusteiden epävarmuus ohjaa varovaisuuteen

Pelolla kasvatus saa jäädä historiaan

Ihmisten näköinen kaupunki

Ei savuja ilman multaa

Merkelin takaaman vakauden alla kuplii

Liikennettä on kehitettävä turvallisuus edellä

Euroopan unioni ei kehity ilman uljaita visioita

Metsävarat riittävät investointeihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.