Perhevapaissa soviteltava vapautta ja tasa-arvoa

Koko hallituskauden vilkasta keskustelua aiheuttanut perhevapaauudistus tulee – jossain muodossa. Budjettiriihessä sovitut reunaehdot takaavat, että järjestelmä muuttuu vähän, jos edes havaittavasti. Hallituksen mukaan perheiden valinnanvapaus säilyy, kuten myös mahdollisuus hoitaa lasta kotona kolmivuotiaaksi saakka. Perhevapaat eivät pitene eivätkä lyhene, eikä uudistus saa tuottaa lisäkustannuksia. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan liikkeelle lähdetään rukkaamalla sisäisesti olemassa olevaa järjestelmää (SS 1.9.). Hänen mielestään se ei tarkoita, että uudistuksesta pitäisi tulla laimea tai pieni, vaikka ulkopuolisesta juuri siltä näyttää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat Minna Salmi ja Johanna Närvi toivat analyysissään keskusteluun jälleen tasa-arvon näkökulman. Eri mallien vertailussa he tulivat johtopäätökseen, ettei sukupuolten tasa-arvo etene muuten kuin isyysvapaata pidentämällä. Tutkijoiden mukaan äidit käyttävät vanhempien jaettavissa olevan vapaan lähes sataprosenttisesti. He ehdottavatkin isän kiintiön pidentämistä, vaikka jokin osa jätettäisiin vapaasti jaettavaksi. Ehdotus vastaa THL:n aiemmin esittämää 6+6+6-mallia, jossa ansiosidonnaisen isyysrahan pituus nousisi nykyisestä kahdesta kuukaudesta kuuteen. THL:n mallissa tuen yhteismääräkin kasvaisi, joten se ei täytä hallituksen budjettikriteeriä.

Salmi ja Närvi kritisoivat myös kotihoidontuen leimaamista kannustinloukuksi. Tutkimuksessa havaittiin, että kotihoidontukea pitkään käyttävillä äideillä on usein vähän koulutusta ja heikko asema työmarkkinoilla. Näin ollen kotihoidontuen lyhentäminen ei parantaisi heidän asemaansa.

Tutkijoille voi huomauttaa, että pitkä kotona oleminen ei joka tapauksessa edistä äitien työllistymistä. Niille, joiden koulutus on vähäistä, tulisi tarjota joustavia malleja, joissa kotiäitiyden voisi yhdistää esimerkiksi osa-aikaiseen opiskeluun. Saarikko onkin luvannut osa-aikatyön mahdollisuuksien lisäämistä. Hallituksen tavoitteena on päästä irti kulttuurissa, jossa on oltava kokonaan kotona tai kokonaan töissä. Myös kuukausien jakamista pohditaan, mutta kotihoidontukeen korvamerkintää ei aiota soveltaa.

Perhevapaauudistuksessa joudutaan sovittelemaan yhteen keskenään osittain ristiriitaisia arvoja. Olisi yksinkertaista jakaa kaikki vapaat ja tuet isän ja äidin välillä tasan, ja se siitä. Tätä perheet eivät kuitenkaan yleisesti ottaen halua. Usein perheissä on tilanne, joissa toiselle vanhemmista kotiin jääminen on helpompaa ja toiselle työssäkäynti yhteisen toimeentulonkin kannalta tärkeämpää. On tarpeen edistää sitä, etteivät valinnat aina noudattele perinteisiä sukupuolirooleja. Pakot kuitenkin vähentävät perheiden valinnanvapautta.

Hallitukselta on viisautta panostaa uudistuksen ohella päivähoitoon. Pieni- ja keskituloisten varhaiskasvatusmaksujen alentaminen ja kokonaan maksusta vapauttaminen edistävät äitien työllistymistä ja tasa-arvoa yhteiskunnassa laajemminkin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahden maan kansalaiset

Luottamusta puolin ja toisin

Ennusteiden epävarmuus ohjaa varovaisuuteen

Pelolla kasvatus saa jäädä historiaan

Ei savuja ilman multaa

Ihmisten näköinen kaupunki

Merkelin takaaman vakauden alla kuplii

Liikennettä on kehitettävä turvallisuus edellä

Metsävarat riittävät investointeihin

Tanskalaisista voisi ottaa mallia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.