Perinteiden ylläpidolle tulee hintaa

Kuopion kauppahallin julkisivun kalkkimaali ja osa rappauksesta ovat jälleen rapistuneet siinä määrin, että korjaustoimenpiteisiin on pakko ryhtyä. Maalausta on suunniteltu ensi kesäksi. Hallin seinät pestään ja kalkitaan. Maalaustyö tapahtuu nostureista, minkä ansiosta hallia ei tarvitse huputtaa. Operaatiolle on arvioitu hinnaksi satatuhatta euroa (Savon Sanomat 11.9.).

Kauppahallin ulkoasu oli perusteellisen remontin kohteena vuonna 2012. Suurremontin jälkeen ei ennättänyt kulua kuin pari vuotta, kun ulkopintoja jo korjailtiin. Arvio on, että Museoviraston vaatimaa kalkkimaalia on lät-rättävä viiden vuoden välein julkisivuun. Ylläpitoriesan tuskailu on ymmärrettävää.

Kalkkimaalauksessa on erityisen tärkeää ja tarkkaa olosuhteiden optimaalisuus. Maa-lauksen aikana lämpötilan pitää olla vähintään viisi astetta nollan yläpuolella, suorassa sateessa ei saa maalata ja huono juttu on myös suora auringonpaiste. Tyyntäkin olisi hyvä olla. Parhaana aikana pidetään syksyä, jolloin ilma on sopivan viileä ja ilma kosteaa. Syksyllä 2012 kauppahalli oli huputettuna maalauksen ajan. Lokakuun alkupuoli oli mitä mainiointa aikaa kalkkimaalaukselle, mutta sitten alkoi tulla alle viiden asteen lämpötiloja ja pakkaselle sää putosi seitsemänä päivänä. Ehkä sää selittää osan rapautumisista.

Alkuperäisen mukaisen rakennustavan pitäisi kestää. Oikein toteutettuna kalkkimaalatun pinnan kestoikä on 10–30 vuotta. On oletettavaa, että viiden vuoden takainen suurremontti on dokumentoitu tarkasti. Tulevien tuskailujen vähentämiseksi olisi syytä selvittää, oliko kalkkimaaliin esimerkiksi lisätty jotakin lisäainetta, joka vähentää kestävyyttä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tiede vastaa tärkeimpiin kysymyksiin

Epäsosiaalinen media

Fennovoima, Nord Stream ja Fortum kietoutuvat yhteen

Kunnan ei ole hyvä harrastaa liiketoimintaa

Aikakapseli vie viestejä tulevaisuuteen

Avoimuus on paikallaan, vaikka se tuntuisi turhalta

Jokuveli valvoo

Musiikkikasvatus ei ole hyvä säästökohde

Tarvitaan parempia yliopistoja

Metsä vastaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.