Rahapelihaittojen ehkäisy kaipaa uusia keinoja

Taannoisen kyselyn mukaan melkein puolet suomalaisista katsoo, että rahapelaaminen on jokaisen oma asia. Käsitys kaipaa päivitystä, sillä tuoreen selvityksen mukaan noin 727 000 suomalaista kärsii läheisen rahapelaamisesta. Peliongelmaisia on noin 124 000. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa rahapelaajien joukko on Suomessa kasvanut.

Ongelmapelaaminen voi johtaa stressiin, unettomuuteen, mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöihin, päihdeongelmiin, sosiaalisiin haittoihin ja tietysti rahavaikeuksiin. Karmeimmillaan rahapelaamisen myötä ihminen ajautuu rikolliseen toimintaan.

Tutkimusten mukaan pelaamisesta kärsivät eniten pienituloiset. Tosiseikasta ei ole pitkä matka johtopäätökseen, että ongelmapelaaminen on tulonsiirto köyhiltä rikkaille.

Jo tällä hetkellä suomalaisessa lainsäädännössä on runsaasti rajoituksia ja sääntelyä, joilla pyritään rahapelihaittojen torjuntaan. Ne eivät kaikesta päätellen enää tepsi. On keksittävä uusia keinoja suitsia peliautomaatteja hakkaavien ihmisten himoa tuhlata rahojaan.

Selvityksessä ehdotetaan, että rahapeliautomaatteja ei sijoitettaisi esimerkiksi koulujen läheisyyteen. Esimerkiksi Italiassa pelimyyntipisteitä ei saa olla 500 metrin säteellä kouluista, päiväkodeista tai kirkoista.

Käytännössä ehdotus tarkoittaa, että nykyisestä rahapeliautomaattien hajasijoituksesta luovuttaisiin. Pelaamista olisi syytä rajoittaa myös anniskelupaikoissa ja velvoittaa anniskelupaikka estämään pelaamisen päihtyneenä.

Ehdotukset ovat mainioita, sillä ongelmapelaamisen ehkäisyyn pätee sama periaate kuin alkoholihaittojen torjuntaan: tehokkainta on rajoittaa saatavuutta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kolme tehtävää kansanedustajille

Lempo soikoon

Jospa outo prosessi tuottaa hyvän tuloksen

Saksassa vielä tilausta suurelle koalitiolle

Hyvä ja paha internet

Venäjä ja olympialiike horjuvat rinnakkain

On välttämätöntä hillitä antibioottien käyttöä

Ui porukoihin ja brändää itsesi

Luottamus hyvä, kontrolli parempi

Vaarallista ja myrkyllistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.