Remontit on tehtävä ajallaan

Korjausrakentaminen on laiminlyöty Suomessa pahasti. Rakennusteollisuus RT:n toimialajohtaja Jari Syrjälä kuvaa tilannetta tikittäväksi aikapommiksi.

Vaikka Syrjälä puhuu luonnollisesti myös virkansa puolesta, hänellä on tilastotietoa lausumansa tueksi. Hän viittaa rakennetun omaisuuden tilaa seuraavaan Roti-raporttiin, joka pohjaa alunperin valtioneuvoston vuonna 2003 vahvistamaan rakennuspoliittiseen ohjelmaan.

Uusimman Roti-raportin mukaan korjausvelkaa on rakennuksissa peräti 30-50 miljardin euron arvosta. Merkittävää on, että rakennukset kattavat suomalaisesta kansallisvarallisuudesta lähes puolet.

Ongelmallisin on tilanne 1960–1980-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa. Elementtirakenteisia taloja nousi tuolloin kuin sieniä sateella lähiöihin eri puolilla Suomea. Nyt niitä pitäisi peruskorjata rivakkaan tahtiin.

Erikoista on, kuinka väistämättömiä peruskorjauksia lykätään. Vähäisimpänä syynä eivät ole tietysti kustannukset, mutta remontteja siirtämällä rahan menoa ei useinkaan hillitä.

Peruskorjausten tekemistä täytyy vauhdittaa. Valtiovalta voi edistää osaltaan asiaa myöntämällä esimerkiksi korkotuettuja lainoja. Taloyhtiöt eivät voi kuitenkaan väistää vastuutaan. Niissä täytyy syntyä tahtotila siitä, että omasta asuinympäristöstä pidetään huolta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kenraalien kohtalot Venäjällä

Lupa innostua Puijosta

EU:n on opeteltava elämään Turkin naapurina

Stressiä ei ehkä voi täysin poistaa työelämästä

Jaloilla eikä kasvoilla

Korjausvelka teillä on poliittisen tahdon asia

KYSin ongelmia voidaan ratkoa töiden järjestelyllä

Junckerin esitykset suosivat suuria maita

Epäsosiaalinen media

Fennovoima, Nord Stream ja Fortum kietoutuvat yhteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.