Tiimityö on voimavara

Viime viikkoina Suomessa on puhuttu paljon veneistä: ollaanko samassa veneessä ja jos ollaan, soudetaanko samaan suuntaan? Vene on toiminut kieltämättä jo kuluneena, mutta siitä huolimatta toimivana vertauskuvana kuvaamaan keskustelua, jossa etsitään keinoja Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi yksikkötyökustannuksia alentamalla.

Taloustilanne mataa vuodesta toiseen, työttömyydestä kärsivät yhä useammat, Suomi velkaantuu huolestuttavan nopeasti eikä muutosta parempaan ole näkyvissä. Vaikka hälyttävä tilannekuva jaetaan laajasti, keskustelu ratkaisuista ei ole ollut yksimielistä. Päinvastoin, ilmapiiriä leimaavat luottamuksen puute ja vastakkainasettelu. Vaikka samassa veneessä oltaisiinkin ja määränpää olisi kutakuinkin selvillä, reitistä ja matkavauhdista on kovin erilaisia näkemyksiä.

Jos venevertaus tuodaan yhteiskunnasta yksittäisen työpaikan tasolle, on selvää, että ainoa vaihtoehto on soutaa venettä samaan suuntaan. Yksikään työpaikka ei menesty ilman osaavia ja sitoutuneita työntekijöitä. Yhtälailla työntekijät tarvitsevat tuloksentekokykyistä työnantajaa, joka pystyy tarjoamaan jotain kilpailijoitaan parempaa siinä määrin kustannustehokkaasti, että saa tilauksia globalisaation kiristämässä kansainvälisessä kilpailussa.

Onneksi yhteiskunnallista keskustelua leimaava epäluottamus ja vastakkainasettelu eivät ole heijastuneet suoraan työpaikoille.

Uskallan väittää, että varsin monessa työpaikassa on edelleen hyvä tekemisen meininki sekä yhteinen näkemys tavoitteista. Hyvä henki heijastuu takuulla myönteisesti yrityksen tai organisaation tavoitteisiin ja siten parantaa kilpailukykyä.

Motivaation vaikutuksen jokainen tunnistaa varmasti jo itsessään: motivoituneena saa valtavan paljon enemmän ja parempaa aikaan kuin turhautuneena.

Koska yhteiskunnallista keskustelua leimaa tällä hetkellä enemmänkin vastakkainasettelu ja heikot näkymät, kauppakamamarin osaamisvaliokunta haluaa nostaa esiin myös sen toisen todellisuuden – hyvän tiimityön ja sen vaikutukset. Tähän tarkoitukseen on avattu uusi Huipputiimi-kilpailu.

Kilpailussa etsitään Kuopion, Varkauden ja Ylä-Savon talousalueilta parhaita työtiimejä toimialaan katsomatta. Erilaisia työporukoita löytyy lähes työstä kuin työstä. Kyseessä voi olla myynti-, tuotanto- tai asennustiimi, johtoryhmä tai hoitotyön tiimi.

Työn sisällöllä ei ole merkitystä, vaan sillä, puhalletaan yhteen hiileen, kannustetaan ja autetaan työtovereita.

Parhaillaan auki olevan kilpailun tavoitteena on nostaa esiin niitä tiimejä, joissa ovat sekä osaaminen että asenne kohdallaan.

Näiden tiimien onnistumisista voivat muutkin saada vinkkejä oman työyhteisönsä kehittämiseen. Mukaan on jo ilmoittautunut työporukoita esimerkiksi Savon Voimalta, Aikawalta, Aducatesta, Scandic Hotel Oscarista, Kuopion Kriisikeskuksesta ja Savon koulutuskuntayhtymästä.

Ilmoittautumisista huokuu paitsi hyvä yhteishenki, myös halu kehittyä ja tehdä työ laadukkaasti.

Mukaan mahtuu vielä muitakin. Lisätietoa löytyy Kuopion alueen kauppakamarin kotisivuilta.

Dynaamiset tiimit ovat huomattava voimavara mille tahansa työnantajalle niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.

Onnistunutta tiimityötä kannattaa siksi nostaa esiin erityisesti nyt, jolloin Suomessa tehtävä työ on ongelmissa ja positiivisille uutisille on tarvetta.

Vaikka suomalaisessa kilpailukyvyssä on vakavia ongelmia, yhteisellä tahdolla ja osaamisella voidaan tehdä paljon työpaikkakohtaisesti.

Tämä ei kuitenkaan valitettavasti tarkoita sitä, että työyhteisökohtainen hyvän tiimityön tavoittelu riittäisi ratkaisuksi suomalaisen yhteiskunnan ilmeisiin talous- ja kilpailukykyongelmiin. Siksi yhteistä suuntaa kaivataan kipeästi myös yhteiskunnallisella tasolla.

Epäluottamukseen ei olisi liiemmin varaa.

Tarvitaan uskottavia ratkaisuja, joilla puretaan työllistämisen ja kasvun esteitä ja lisätään yritysten mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja. Vaikka ratkaisut ovat monilta osin kipeitä, odottamaankaan ei voi jäädä, tai edessä on väistämättä vielä vaikeampia ratkaisuja.

Jos yritykset uskaltavat luottaa siihen, että Suomen kilpailukyvystä pidetään huolta ja maahan kannattaa investoida, vaikutukset heijastuvat aikanaan vientituloina ja työnä.

En jaksa uskoa, että suomalainen osaaminen olisi pitkinä taantumavuosina kadonnut minnekään.

Osaamista löytyy varmasti, kun työntekemiselle ja yrittämiselle rakennetaan kannustavat edellytykset. Sitä paitsi, uutta osaamista virtaa maahamme parhaillaan runsaasti. Maahanmuuttajat voivat olla ikääntyvälle Suomelle varsin tärkeä työntekijä- ja osaajajoukko tulevaisuudessa, jos heille vain annetaan mahdollisuus.

Jatkuva negatiivisuus alkaa jäytää ja ruokkii itse itseään. Siksi Suomessa täytyy muuttaa rytmiä.

Rytmiä voidaan muuttaa jokaisella työpaikalla ja koko yhteiskunnassa. Työyhteisöjen tasolla kannattaa panostaa yhdessä jaettuihin tavoitteisiin, yhteishenkeen, asenteeseen ja osaamiseen. Se vie pitkälle.

Samasta syystä luottamuksen ilmapiiriä kannattaa tavoitella myös yhteiskunnan tasolla.

Suomessa on korkea aika tehdä hankalia päätöksiä ja myös toteuttaa ne. Päätöksenteko kilpailukyvyn parantamiseksi luo edellytyksiä sille, että jatkossa saamme lukea useammin positiivisia uutisia. Siitäkin voi syntyä itseään ruokkiva kierre.

Kirjoittaja on Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Luottamus hyvä, kontrolli parempi

Vaarallista ja myrkyllistä

Arvoilla höystetty tiedotus pilaa tutkimusviestiä

Varastokirjasto siirtyisi sivistyksen kustannuksella

Pään sisään

Kuopion on aika polkaista jälleen uutta vauhtia

Uusi pisteytys sotkee lukiota ja opiskelijavalintoja

Tiiliskivellä päähän

Kirje tulevalle kaupunginjohtajalle

Lupa pönöttää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.