Turvallista rajaa ei taida olla

Yksi syntyy riemuun ja toinen murheeseen. Eino Leinon yli satavuotiaan runon sanat ovat ajankohtaiset ja totta synnytyssaleissa kaikkialla nykyajan Suomessa. Syyllinen on alkoholi.

Suomen Akatemian tutkijatohtori Nina Kaminen-Ahola on tutkinut nyt kahden vuoden ajan tutkimusryhmänsä kanssa alkoholin vaikutuksia sikiöön, joka kehittyy ja kasvaa äitinsä kohdussa. Tuoreen Suomen Kuvalehden laajassa jutussa hänen viestinsä on karu: äidille ja sikiölle yksikin lasillinen alkoholia voi olla liikaa.

Tutkimusten mukaan on mahdollista, että äidin alkuraskauden aikana nauttima vähäinenkin määrä alkoholia riittää vaurioittamaan sikiötä. Turvallista rajaa ei taida olla.

Välinpitämättömyys alkuraskauden aikaiseen alkoholinkäyttöön johtuu luultavasti siitä, että vauriot ovat kohtuullisen harvinaisia. On arvioitu, että yhdellä sadasta vastasyntyneestä on niin sanottu FASD, joka tarkoittaa sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamaa oireyhtymää eli esimerkiksi keskushermostovaurioista johtuvia keskittymisongelmia ja oppimisvaikeuksia.

Päihdeongelmat kulkevat sukupolvelta toiselle, ellei tilanteeseen puututa. Puuttumismahdollisuuksia ei tosin juurikaan ole alkuraskauden aikana. Siksi ainakin valistusta on lisättävä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kesälomamaa

Uskalla lähteä vaikka yksin

Hallituksen loppukaudeksi on luvassa epävakaista

Brittien brexit on kaikkea muuta kuin helppo harjoitus

Katoavaa kansantalkoota

Keväinen järkytys

Risikko ajoitti lausuntonsa erittäin huonosti

Ehdokasasettelu kaipaa enää protestiehdokasta

Uuden verisunnuntain pelkoa

Hei sinä musiikkini vihaaja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.