Vartijat saamassa lisää järjestyksenpitotehtäviä?

Poliisien niukat voimavarat johtanevat yksityisen turvallisuusliiketoiminnan merkittävään kasvuun lähivuosina. Sisäministeriössä nimittäin harkitaan, pitäisikö poliisin tehtäviä antaa lisää yksityisten turvayhtiöiden hoidettaviksi (Helsingin Sanomat 14.5.). Mahdollinen lakimuutos vaatisi eduskunnan hyväksymisen.

Jos lakimuutos toteutuisi, järjestyksenvalvojia eli vartijoita voisi kohdata puistoissa, toreilla, kaduilla ja monissa muissa julkisissa paikoissa. Nyt vartijoiden toimialue on rajattu esimerkiksi kauppakeskuksiin ja liikenneasemille. Vartijoiden tulo julkisen vallan perinteisille toimialueille olisi merkittävä ja näkyvä muutos suomalaisessa yhteiskunnassa.

Yhteiskunnan on nyt mietittävä tarkkaan, kuinka järjestyksenpito tulevaisuudessa hoidetaan tehokkaasti, mutta samalla lakipykäliä noudattaen. Eräänlaiseksi kokeilukentäksi voisi nimetä Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukion, jonka rauhoittaminen annettiin yksityisen turvafirman tehtäväksi poliisin resurssipulan vuoksi.

Tallinnanaukion kokeilu onnistui pääosin hyvin. Epäsosiaalinen aines hävisi alueelta ja järjestyshäiriöt vähenivät. Vastaavan tyyppisiä ongelmallisia alueita riittää eri puolilla maata paljon. Poliitikot joutuvatkin pian ottamaan kantaa, laajennetaanko vartijoiden reviiriä ja annetaanko heille lisää valtuuksia.

Suomalainen poliisi on perinteisesti saanut kansalta kiitettävät arvosanat työstään. Poliiseja arvostetaan, kunnioitetaan ja heihin luotetaan. Pystyykö suomalainen vartiointiliike profiloitumaan samalla tavalla lisääntyvien haasteiden edessä?

Yksityisten turvafirmojen ylilyöntejä on tapahtunut silloin tällöin, mutta ala on ottanut opiksi. Suurimmat haasteet ovat vartijoiden koulutuksessa. Koulutusaika on poliisikoulutukseen verrattuna lyhyt. Taso turvayrityksissä vaihtelee. Kysymys ei ole niinkään voimankäytöstä, vaan työntekijöiden henkisistä valmiuksista.

Turvafirmojen omistussuhteet ja taustat tulisi selvittää entistä tarkemmin. Turvatehtäviä ei saisi antaa yrityksille, joiden omistajissa, operatiivisessa johdossa tai työntekijöissä on rikollistaustaisia henkilöitä. Kentällä on jo nyt vaadittu ravintoloiden ovipalveluja tarjoavien yritysten johdon rikosrekisterien tarkistamista.

Yksityisen turva-alan tehtävien uudelleen arviointi saattaisi johtaa järjestyksenvalvojien rikosoikeudellisen suojan kohottamiseen. Vartijan vastustamisesta voitaisiin antaa nykyistä ankarampia rangaistuksia.

Turvallisuusalan järjestelyt tulevat herättämään kiivasta ajatustenvaihtoa oikeusoppineiden ja kansalaisten keskuudessa esimerkiksi siksi, että yksityinen turvallisuusala edustaa kaupallista intressiä.

Keskustelussa on hyvä muistaa, ettei poliisien määrä kasva merkittävästi tulevaisuudessa. Jos poliisi ei kykene huolehtimaan järjestyksenvalvonnasta yleisillä paikoilla, jonkun muun on se tehtävä. Jäljelle jää silloin yksityinen turvallisuusala.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kenraalien kohtalot Venäjällä

Lupa innostua Puijosta

EU:n on opeteltava elämään Turkin naapurina

Stressiä ei ehkä voi täysin poistaa työelämästä

Jaloilla eikä kasvoilla

Korjausvelka teillä on poliittisen tahdon asia

KYSin ongelmia voidaan ratkoa töiden järjestelyllä

Junckerin esitykset suosivat suuria maita

Epäsosiaalinen media

Fennovoima, Nord Stream ja Fortum kietoutuvat yhteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.