Viedään tuhkatkin pesästä

Leena Härmän Viekää tuhkatkin pesästä on kuulunut jo neljä vuosikymmentä suomalaisten suosikkinäytelmiin.

Samaa tuhkatkin pesästä -henkeä on myös opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmassa lopettaa maakunnalliset taidetoimikunnat ja keskittää ne isommiksi alueellisiksi kokonaisuuksiin. Samalla ne alistettaisiin todennäköisesti varsin tiukasti uuden, Helsingin keskushallinnon yhteyteen tulevan Taiteen edistämiskeskuksen ohjaukseen saman malliin kuin on tapahtunut jo aiemmin esimerkiksi riista- ja metsäpuolella.

Valtiovalta lähti voimallisesti kohentamaan maakuntien kulttuurielämän edellytyksiä 1970-luvulla. Tuolloin perustetut läänien taidetoimikunnat ja läänintaiteilijajärjestelmä ovat kantaneet hyvää hedelmää. Niin toimikuntien ja läänintaiteilijoidenkin merkitys on kasvanut sitä mukaa kuin kunnat ovat lopettaneet omia kulttuurisihteerien virkoja.

Taide- ja kulttuurihallintoon menevät varat ovat pieniä ropoja suurten setelien rinnalla valtion budjetissa. On kuitenkin nähty, miten muutamalla vakanssilla voi saada paljon aikaan. Nykyiset taidetoimikunnat hengittävät samaan tahtiin alueittensa kulttuuritoimijoiden kanssa ja ymmärtävät, missä apua tarvitaan kulloinkin eniten.

Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan taidetoimikuntien kaavailtu niputtaminen saanee kannatusta vain Etelä-Savosta, koska keskukseksi esitetään Mikkeliä. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnalliselle kulttuurityölle keskittäminen olisi paluuta kulttuurin takamaaksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

YK:n asema rauhan edistäjänä on uhanalainen

Juhlavuosi ja kulttuurin kato

Pakolaisia kannattaisi ohjata pieniin kuntiin

Vain sinä puutut

Fatwoja ja faktoja Saudi-Arabiassa

Kostea ja kylmä kitukuukausi

Finnkinon asema uhkaa kotimaista elokuvaa

Sähköverkkojen erilaisuus selittää fuusioiden vaikeutta

Siltasopimuksia

Osaatko piirtää E-kirjaimen otsaasi?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.