Ajassa

Suurinta mahdollista itsekkyyttä

1. osa. Lapset ja vanhukset. Väestöllinen huoltosuhde tarkoittaa lasten ja eläkeläisten määrän suhdetta työikäisen väestön määrään. Tällä hetkellä koko maan suhdeluku on 55:n paikkeilla. Eli sataa työikäistä kohden oli 55 lasta tai eläkeläistä. Jatkossa huoltosuhde heikkenee radikaalisti: vuonna 2020 ollaan noin 63:n ja 2030 noin 70:n tasossa.

Toisin sanoen huoltosuhde heikkenee reilussa kymmenessä vuodessa noin 30 prosenttia.

Kunta- ja maakuntakohtaiset erot ovat suuria.

Taloudellinen huoltosuhde -indikaattori on vielä lohduttomampi. Se ottaa huomioon myös työvoiman ulkopuolella olevien määrän. Pitkään jatkunut, korkea työttömyys on heikentänyt taloudellista huoltosuhdetta.

Ainoa lisäarvo talouteemme yhteisesti jaettavaksi syntyy tuottavan yritystoiminnan tuloksena. Pelottaa ajatella, mikä valtava taakka uhkaa yritysten ja yrittäjien vetämää kivirekeä - jos mitään ei tehdä.

2. osa. Ay-liike ja julkisen sektorin lomat. Samaan aikaan, kun vanhusten hoidon henkilöstön mitoituksessa väännetään desimaalipilkun jälkeisistä asioista, julkisen sektorin työntekijät nauttivat ruhtinaallisista lomaoikeuksista. Työnteon pelko on niin suuri, että ay-liike leikkaa mieluummin työntekijöiden tuloja kuin alentuisi lisätyön tekemiseen. Lomarahojen leikkaus puolestaan pienentää verokertymää ja ostovoimaa. Lisätöitä tekemällä kenenkään henki ei ole vaarassa.

Jos julkisen puolen lomat olisivat edes samalla tasolla yksityisen sektorin kanssa, yhteiskunta säästäisi miljardiluokkaa olevat kustannukset.

Juuri mennyt loppiainen on yksi lisäesimerkki järjettömistä lomapäivistä. Kukaan ei tiedä, miksi sitä vietetään. Mutta töitä ei silloin ole syytä tehdä!

Noin kuuden minuutin päivittäisen työajan lisääminen tuntuu yrittäjästä lähinnä naurettavalta.

Vuotuinen työaika ja käteen jäävä tulo voivat vaihdella kymmeniä prosentteja. Ja kuitenkin yrittäjien olisi kustannettava koko leikki.

Ja valitettavasti leikki vain kovenee, kuten 1. osa kertoo.

3. osa. Ehdotus. Ehdotan, että julkisen sektorin lomat lasketaan samalle tasolle yksityisen puolen kanssa. Ensimmäinen miljardi säästyneistä palkkakuluista osoitetaan vanhusten huollon tarpeisiin.

Tämä dilemma on suurinta mahdollista itsekkyyttä, mitä pystyn ajattelemaan.

Kirjoittaja on maanviljelijä ja Iisalmen kaupunginhallituksen pj. (kok.).

Uusimmat

Ajassa

Digigurut löytyvät maalaiskirjastosta

Valinnanpakko?

Muutakin kuin pilkkakirjoituksia

Autokannan pitää uusiutua

Pitkäjänteisyys

Leena ja poliittiset suhdanteet

Kallein luonnonvara

Löyhemmät ajat

Hiihtäen hyvää mieltä

Pisa on väärä kisa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.