Nimellä

Asemalaiturimme on ihana

”Kuopion rautatieasema on maailman sottaisin, mikä tietenkin sopii tuloaulaksi kuopiolaisten mualimannavalle.” Näin totesi nimimerkki ”Matkamies maan” lauantain lehden Kuumalla linjalla.

Muutkin intoutuivat kommentoimaan juna- ja linja-autoaseman seutua Savon Sanomien verkkopalvelussa ja Facebook-sivulla.

Yleinen linja oli Kuuman linjan lyhyestä viestistä tuttu: Asemanseutu on likainen, vaikka siivoaja pyörii siellä miten joka aamu. Roskia on kaikkialla, haju kuvottava ja koko asemalle meno yököttää. Siellä oleva käytävä on saanut tulevalta kaupunginvaltuutetulta nimen ”Pitkä miesten vessa”.

Neuvostobunkkerimaisessa miljöössä viinamiehet naukkailevat pulloistaan ja öykkäröivät ohikulkijoille.

Kuka heidän ohitseen uskaltautuu, joutuu taistelemaan seuraavaksi lähes mahdottomia portaita ylös asemalaiturille. Vaihtoehtoisesti voi käyttää tunnelia, joka on liian hiekkainen ja niin salaisessa paikassa, ettei kommentista selvinnyt, tietääkö sen kirjoittajakaan varmasti, missä se on.

Asemanseutu on häpeäpilkku, jota pitää hävetä kaupungin päättäjien ja asukkaiden lisäksi Kuopion tulevien ja täältä lähtevien matkalaisten.

Asemanseutu on ollut lähes tulkoon ikuinen naurunaihe Kuopiossa.

Viime vuoden elokuussa Twitteriin ja Instagramiin ilmestyi nimimerkki ”Kuopion matkakeskus”, josta tuli nopeasti yksi suosikeistani. Kuvissa tienoota koristavat kuormalavat, auraamattomat lumikinokset, seisahtunut kello, kaatuneet liikennemerkit, tyhjyys, roskat ja rappio. Karut kuvat tietoiskumaisine saateteksteineen ovat tolkuttoman hauskoja.

Tilien perustaja kertoi (Savon Sanomat 22.9.2016), ettei halua mollata Kuopiota tai ketään ihmistä vaan edistää aseman seudun siistiytymistä ja kehittymistä.

Nettihuumorilla ei liene asiassa suurta osaa, mutta someaktiivin ajama asia on joka tapauksessa edistynyt ja alueen Matkakeskuksen eli Kuopion Portin asemakaavamuutos edennyt (Savon Sanomat 13.4.)

Muutoksesta tehtiin nähtävillä olon aikana vain viisi lausuntoa, yksi muistutus ja kommentti.

Kärkkäimmin kaavamuutosta vastusti entisen linja-autoaseman omistajayhtiö Kiinteistö Oy Kuopion Linjuri Oy. Sen mielestä kaavaehdotus on epärealistinen ja aiheuttaa vahinkoa.

Lukijan sanomien häpeäpilkkukeskusteluissa nousi esiin toinen pitkä kuopiolainen perinne, ikuinen valittaminen. Monet kirjoittajat olivat valmiita nimittämään Linjurin tämän porukan uusimmaksi jäseneksi.

Matkakeskuksen havainnekuvissa alue näyttäytyy vielä Lego-palikkamaisina rakennelmina, josta hahmotan onnettomalla arkkitehdin silmälläni vain kolme korkeaa kerrostaloa.

Niihin kriittisen kannan otti viime joulukuussa Kanta-Kuopion seura, joka pelkäsi, että valtavaa rakennusmassaa on vaikea hahmottaa ja että 14–16-kerroksiset talot varjostavat ympäristöä (Savon Sanomat 21.12.2016)

– On se melkoinen maamerkki, kun tullaan Kallavedeltä kaupunkiin, seuran puheenjohtaja Kalevi Pitkänen pohti.

Tietysti kolme korkeaa varjostavat, tietysti ne muodostavat maamerkin. Paikkaan, josta ihmiset lähtevät ja tulevat, maamerkki sopii harvinaisen hyvin. Iloinen asia Kuopion Portin havainnekuvissa on, että nykyinen asemalaituri näyttää säilyvän kutakuinkin ennallaan.

Toivottavasti näin on. Kuopion juna-aseman laituri on kaikessa rupuisuudessaan ihana. Vanhaa valokuvaa muistuttavan ympäristön näkeminen reissun jälkeen on kuin lämmin halaus ystävältä, jota on nähnyt viimeksi joskus kauan sitten.

Kirjoittaja on verkkotoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Mahdollisuuksien epätasa-arvo

Rohkeus luo menestystä

Kolikon pimeä puoli

Hyvät neuvot ovat kalliit

Kahvikerhoja vai vaikuttajia?

Mutta entä se muu paha

Kuopiolainen kevään ihme

Muovitettu maailma

Työssä olevien rälssi

Hiekaton huhtikuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.