Nimellä

Törröttävät langanpätkät

Lankalauantain nimi tulee siitä, että ennen vanhaan pääsiäislauantaina pestiin ja värjättiin talven aikana kehrätyt langat. Siksi tuntuu sopivalta kirjoittaa sananen langoista, erityisesti niistä, jotka törröttävät irvokkaasti viimeistelemättömien saumojen väleistä jo kauppojen rekeissä. Siinä on näky, joka tulee poikkeuksetta vastaan vaatekaupassa nykyään. Se saa surulliseksi.

Oletteko muut huomanneet, että vaatteiden laatu tuntuu menevän koko ajan alaspäin? Kun vaatetta tarkastelee läheltä, saattaa huomata, että kankaan pinnalle on muodostunut nyppyä jo ennen ensimmäistäkään pesukertaa. Tai vaatteen saumat ovat mutkalla ja on vain ajan kysymys, milloin ne lähtevät purkautumaan.

Sydän kurkussa muistelen sitä ihanan herkkää vaaleaa paitaa tunnetun ruotsalaisketjun alerekissä, joka oli päällä niin kaunis, mutta oli niin hento, että nitisi liitoksistaan. Ilmankos se oli alerekkiin päätynyt. En ostanut, mutta jäin miettimään, että meneekö tämä Bangladeshista Suomeen lennätetty vaate nyt roskiin.

Pidän ekosyntiä yhtenä nykyajan pahimmista synneistä. Elämme mukamas sellaisessa yltäkylläisyydessä, että meillä on varaa tehdä huonolaatuista tavaraa ja kuluttaa samalla maailman luonnonvarat loppuun. Syytän valmistajia, mutta yhtä paljon meitä kuluttajia, kun hyväksymme sen. Ostamme huonolaatuista moskaa, koska: ”Ei sen vaatteen tarvitsekaan kestää, kun se ei ole enää kohta muodissa. Sitten saa ostaa lisää uutta, jipii!”

Suurin osa näistä huonolaatuisista rääsyistä tehdään edelleen lapsityövoimalla. Lapset joutuvat töihin, koska heidän vanhemmilleen ei makseta elämiseen riittävää palkkaa.

Ongelma on, että me itsekkäät ja aivopestyt muotiorjat haluamme näyttää viimeisestä Elle-lehden kannesta repäistyltä. Henkistä epävarmuutta paikataan turhamaisuudella. Ajattelevatko nuoret tai vähän vanhemmatkin, että kyllä se unelmien poika/tyttö/mies/nainen minut huomaa, kun hankin vähän piristystä ylle? Jotkut ostelevat vaatteita myös siksi, että he haluavat lohtua, tai siksi, että ne ovat halpoja. Ei tarpeeseen vaan tunteeseen.

Ongelmiin on ratkaisuja. Ensinnäkin, ihan kaikkea ei tarvitse omistaa. Vaatteita voi myös vaihtaa ja lainata kavereilta. Esimerkiksi juhlamekot ovat käytössä vain harvoin. Kuopioon rantautui vaatelainaamo Noppa, joka toimii NOOK-kollektiivin tiloissa.

Muotiaaltojen heittelyä voi vastustaa rakentamalla juuri oman näköisen, ajattoman tyylin, jossa kaikki vaatteet on helppo yhdistellä toisiin ilman että tarvitsee juosta heti kauppaan täydennystä hakemaan. Jos ja kun vaate menee rikki, katso voisitko korjata sen. Uuden vaatteen etsimisessä on oma vaivansa – ja sitä paitsi, löydätkö helposti yhtä mieluista tilalle? Joudut etsimään hyvää. Se voi olla haastavaa, mutta suosittelen, ettet osta vain jotain sinne päin, vaan sellaista, mikä oikeasti on hyvä ja laadukkaan oloinen. Loppupeleissä säästät useamman ostosreissun, aikaa, rahaa, luonnonvaroja ja hermoja.

Kalliimpi tuote ei tietenkään aina ole hyvälaatuinen ja halpa huono. Vaateostoksilla asioimista helpottamaan Rinna Saramäki on kirjoittanut Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan, joka lupaa ratkaista vaatepulmasi samalla kun se perustelee, mikä globaalissa muotiteollisuudessa mättää. Vaatteita kannattaa syynätä tarkasti jo kaupassa ja esittää kysymyksiä myyjälle.

Jos kuitenkin ostat vaatteen, joka menee normaalissa käytössä käyttökelvottomaksi alle puolessa vuodessa, voidaan kuluttajasuojalain mukaan olettaa, että tuotteessa on virhe ja asiakkaalla on oikeus hyvitykseen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Mahdollisuuksien epätasa-arvo

Rohkeus luo menestystä

Kolikon pimeä puoli

Hyvät neuvot ovat kalliit

Kahvikerhoja vai vaikuttajia?

Mutta entä se muu paha

Kuopiolainen kevään ihme

Muovitettu maailma

Työssä olevien rälssi

Hiekaton huhtikuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.