Entinen kauppa muuttui kutomoksi: "Hienoa, että nuoremmat elvyttivät tämän"

Varkauden Kangaslammilla kudotaan nyt mattoja ja kankaita enemmän kuin vuosiin. Uusi kudontapiste avasi tällä viikolla ovensa vanhan Siwan tiloissa Kangaslammin keskustassa.

Kudontapisteen takana on yhden miehen ja kahdeksan naisen perustama yhdistys, Kangaskankurit.

– Meillä on jo kuudet kyläläisten lainaamat kangaspuut ja kahdet vielä tulossa. Kuka tahansa voi tulla tänne kutomaan pientä päivämaksua vastaan. Me autamme ja neuvomme. Jatkossa on tarkoitus järjestää myös erilaisia käsityökursseja, kertoo Leena Luostarinen Kangaskankureista.

Yhdessä kutomisen perinne katkesi kuusi vuotta sitten, kun ei ollut enää sopivia tiloja. Kangaslampilaiset ovat kolkuttaneet kymmenien vuosien aikana yhdessä kangaspuita muun muassa Mantulla, paloasemalla ja kunnanvirastolla.

Yksityisestä kudontapiiristä aikoinaan pitkään vastannut Raili Utriainen ei enää itse kudo, mutta juhli uuden kudontatuvan avajaisia kunniavieraana keskiviikkona.

– Nauru raikui kangaspuiden takaa joskus ulko-ovelle asti. Jaoimme kutoessa ilot ja surut ja opimme paljon toisiltamme. Hienoa, että nuoremmat elvyttivät tämän, iloitsivat Raija Vepsäläinen sekä Hellin Koivikkosuo Utriaisen kanssa.

Kudontapiste toi puhtia myös entisen palomestarin, viime syksynä eläkkeelle jääneen Harri Pölläsen harrastukseen. Pölläsen kangaspuissa on nyt tekeillä punavalkoinen Stiinan taalainsidos -pöytäliina.

Mies käytti viitisenkymmentä tuntia pelkästään liinan kuvioihin tarvittavan lankojen niisimiseen kangaspuihin.

– Harrista on valtavasti apua meille. Hän on esimerkiksi kiinnittänyt kaikki tuvan kangaspuut lattiaan ja vastannut niiden kokoamisesta, Luostarinen kehuu.

Yhdistys tekee myös tilaustöitä, mutta ei ihan vielä.

– Jokaisella meistä on kuuden vuoden kudontatauon jälkeen niin paljon omia töitä rästissä, että ne tehdään ensin pois alta, Luostarinen sanoo.

Kudontatupa on yleisesti auki maanantaisin ja muina aikoina sopimuksen mukaan.