Koulun vesi muuttui vartissa kirkkaasta tummanruskeaksi – Rehtori: tällaiseen ei ole varauduttu

Kuopion Snellmaninkoululla on aamun aikana veden väri vaihtunut kirkkaasta täysin tummanruskeaan. Rehtori Jorma Kinnunen otti aamulla ja aamupäivän aikana havainnollistavia kuvia hanasta tulevasta vedestä. Pelkästään viidentoista minuutin sisällä vesi oli vaihtunut täysin toisen väriseksi.

– Vesi saattoi näyttää aamulla juotavalta, mutta ei sitä kyllä tuon toisen lasin perusteella olisi kannattanut juoda, Kinnunen sanoo.

Hänen mukaansa kouluilla on monenlaisiin ongelmatilanteisiin varauduttu, mutta ei laajoihin vesiongelmiin. Aamulla he joutuivat miettimään, mistä oppilaille saadaan puhdasta vettä.

– Soitin sitten Kuopion Vedelle ja he toivat nopeasti 300 litraa vettä, joka riittää kyllä koko päiväksi. Kouluissa ei ole tällaiseen varauduttu. Meillä ei esimerkiksi ole minkäänlaisia astioita, joilla vettä voisi käydä hakemassa itse. Tähän voisi kyllä saada jotain muutosta kaikkiin kouluihin, Kinnunen sanoo.

Koulussa käytetään perjantaina kertakäyttöastioita ruokailussa.

Kuopiossa on torstaista asti ollut laajoja vesiongelmia, kun vesi on värjäytynyt putkistosta irronneista saostumista. Verkostosta on otettu vesinäytteitä eilen ja tänään ja niistä ilmoitetaan vielä perjantain aikana.

Itkonniemen vesilaitoksen saneeraukseen liittyvät verkostotyöt ovat aiheuttaneet laajasti vedenlaatuhäiriöitä jo keskustan, Haapaniemen, Niiralan, Puijonlaakson, Inkilänmäen, Pihlajalaakson, Julkulan, Leväsen ja Päivärannan alueilla. Kuopion Veden mukaan voivat levitä myös Etelä-Kuopioon perjantain aikana.

Kuopiossa kaikki loputkin hammashoidon ajat peruttiin perjantailta vesiongelmien vuoksi

THL:n vesiasiantuntija: Kuopion vesi ei aiheuta terveysriskejä, paniikkiin ei aihetta!

Vesiongelmat laajenivat KYSin vuodeosastoille, apteekkiin ja Sädesairaalaan

Kuopion vesikriisi: KYSistä muutama potilas aluesairaaloihin, häiriön kestosta ei tietoa