Kuopion Vesi: Vesikriisi uhkaa levitä perjantaina eteläiseen Kuopioon

Kuopion Veden mukaan vesiongelmat voivat perjantain aikana levitä koko eteläiseen Kuopioon. Kuopion Vesi kehottaakin asukkaita varautumaan juomavedellä mahdollisimman pian Jynkässä, Saaristokaupungissa, Petosella, Pitkälahdessa, Matkuksessa, Hiltulanlahdessa, Pihkainmäellä, Kurkimäessä sekä vesiosuuskuntien alueilla: Puutosalmi, Etelä-Kuopio, Haminalahti, Haminamäki, Vanuvuori, Lievontie.

Alueille suositellaan juomaveden varaamista vähintään kolmeksi päiväksi.

Itkonniemen vesilaitoksen saneeraukseen liittyvät verkostotyöt ovat aiheuttaneet laajasti vedenlaatuhäiriöitä jo keskustan, Haapaniemen, Niiralan, Puijonlaakson, Inkilänmäen, Pihlajalaakson, Julkulan, Leväsen ja Päivärannan alueilla.

Häiriön kestoa ei edelleenkään voida varmuudella arvioida. Häiriöitä aiheuttavat työt on saatu tehtyä, mutta töistä johtuvia vedenlaatuhäiriötä voi edelleen esiintyä. Verkostohuuhteluja on käynnissä tällä hetkellä torin ympäristössä, Hapenlähteenpuistossa vankilan läheisyydessä, KYS:n läheisyydessä ja Sompatiellä Puijonlaakson alueella.

Kuopion Veden mukaan huuhtelua jatketaan häiriöalueilla tarpeen mukaan. Kiinteistön sisäisistä putkistoista värjääntyneen veden poistumista voi edistää juoksuttamalla vettä ajoittain, 5-10 minuuttia kerrallaan.

Väliaikaiset vedenjakelupaikat on järjestetty tällä hetkellä seuraaviin paikkoihin:
• Kuopion Tori
• Gustav Raninin muistomerkin läheisyydessä (Kirkkokadun ja Varastokadun kulma), Väinölänniemen suuntaan johtavan puistoväylän varrella, jakelupaikka on merkitty maininnalla ”vedenjakelupiste”, opastusta paikalle täydennetään
• Alavan kirkon Valkeisenlammen puolella olevalle pysäköintialueelle (Keihäskatu 5 B)

Edellä mainitut jakelupaikat ovat toiminnassa ympäri vuorokauden ja niistä voi hakea vettä omiin astioihin. Paikalla ei ole erillistä jakeluhenkilöstöä, vettä voi noutaa omatoimisesti. Mikäli jakelupaikkoja muutetaan, niistä tiedotetaan erikseen.

Kuopion Vesi on lisäksi toimittanut vettä erityiskohteiden (esimerkiksi KYS) käyttöön ja tällä hetkellä kaikki väliaikainen vedenjakelukalusto on käytössä.

Veden värjääntyminen johtuu verkostossa verkostotöiden yhteydessä putkistosta irronneista saostumista (pääasiassa rautaa ja mangaania). Verkostosta on otettu vesinäytteitä eilen ja tänään, ja ensimmäiset tulokset valmistunevat tänään iltapäivällä. Tuloksista tiedotetaan heti, kun ne ovat valmistuneet. Tilanteesta on keskusteltu myös terveydensuojeluviranomaisten kanssa.

Ohjeet kuopiolaisille: Näin toimit vesiongelman kanssa

Kuopion hammashoidon aikoja peruttu perjantailta – vettä ei tule enää lainkaan hanoista

Kuopion vesikriisi jatkuu: värjäytynyttä vettä vielä useilla alueilla