Kuopion kaupunginjohtaja myöntää: "Ehkä tutkimme huonosti liitoskuntien taloutta"

Kuopion eroava kaupunginjohtaja Petteri Paronen arvioi, että "kuntaliitosajatukset voi nyt unohtaa" ja keskittyä muun yhteistyön lisäämiseen Pohjois-Savossa maakuntauudistuksen takia.

– Kuntaliitokset eivät ole nyt päällimmäinen asia. Se ei ole uutuus ajatuksena, koska kuntahomma menee muutenkin uusiksi Kannattaa keskittyä aitoon, erilaisten sektorien sisällä olevaan yhteistyöhön, sanoo Paronen viitaten esimerkkinä Kuopion kaupungin Mestar-liikelaitokseen, joka tekee kuntatekniikkatöitä.

– Yhteistyön keinoin alueen sisäiseen kehitykseen saadaan vahvuutta, Paronen uskoo.

Kuopio on kasvanut paljon vuosituhannenvaihteesta osin kuntaliitosten ansiosta. Vehmersalmen kunta liittyi Kuopioon 2005 ja Karttula 2011. Nilsiä liittyi Kuopioon 2013, Maaninka 2015 ja Juankoski tämän vuoden alussa.

– Kuopio on kasvanut ja väkiluku lisääntynyt. Täytyy olla kiitollinen, että ympärillä on ollut kuntia, jotka ovat halunneet tehdä yhteistyötä. Se on ollut hyvä vaihe, mutta siinä on ollut kipukohtia, joista pitää ottaa oppia. Ehkä tutkimme huonosti liitoskuntien taloutta. Olisi ollut hyvä, jos yhteistyötä olisi tehty jo ennen liitoksia syvällisemmin, jotta olisimme tunteneet toisemme paremmin, Paronen sanoo.

 

Paronen harkitsisi pormestaria Kuopion johtoon. Se voisi hänen mukaansa lisätä kaupungin edunvalvontaa myös valtiovallan suuntaan.

– Minusta on tärkeää kannustaa kuopiolaisia poliittisia toimijoita käymään läpi eri vaihtoehtoja. Minulla ei ole varmaan käsitystä, mutta en sulkisi läpikäynnistä pois pormestarimalliakaan, Paronen korostaa.

Pormestarimallissa kaupunkia johtaa kaupunginjohtajan sijasta pormestari, joka toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana.