Musta hurmuri tuo ihmisille iloa

Savosta on jo ainakin 200 Kennelliiton kouluttamaa kaverikoiraa ja -ohjaajaa.

Joroislainen Ami, 4-vuotias eurasieruros kävi koulutuksen syksyllä 2015 ja tassuttelee nyt lähes joka viikko vanhusten, lasten ja vammaisten rapsuteltavaksi.

Amin isäntäväki, Tarja ja Unto Pulli ovat molemmat kaverikoiraohjaajia ja innolla mukana Varkauden Kaverikoirien Tassukamuissa.

Tassukamujen rekisterissä on jo 56 kaverikoiraa ja 38 ohjaajaa Varkauden seudulla.

– Tämä on harrastus, mistä saa todella paljon iloa, sanoo Tarja Pulli.

Koulutuksen läpäisemän koirakaverin tunnistaa huivista. Tassukamut tekevät talvikaudella yhdestä kolmeen vierailua joka viikko esimerkiksi palvelutaloihin ja päiväkoteihin.

Kesällä kaverikoirat käyvät tuomassa iloa yleisötilaisuuksissa. Vierailut yksityiskoteihin eivät kuulu kaverikoirien toimenkuvaan.

– Vierailut sattuvat lähes aina päiväaikaan, joten läheskään kaikki eivät pääse mukaan. Kaverikorille olisi enemmänkin kysyntää. Sen vuoksi uudet koirat ja ohjaajat ovat erittäin tervetulleita mukaan, kertoo Tassukamujen ryhmäohjaaja Johanna Heinonen.

Kaverikoiralta vaaditaan hyvää käytöstä ja ystävällistä luonnetta.

– Vierailuilla ei saa haukkua, eikä hötkyillä, Pullit muistuttavat.

Käytös on Amilla hienosti hanskassa, olihan se isäntäväkensä mukaan jo pentukoulussa ryhmänsä priimus.

Ami on Suomen muotovalio ja toki myös perustottelevaisuuskoulutuksen käynyt.

Noin puoli tuntia kestävät vierailut ovat koiralle työtä. Ne saavat siksi tehdä vierailuja korkeintaan kerran viikossa. Vierailuilla on aina mukana vähintään kaksi ohjaajaa ja terveysalan ammattilainen.

Yleisötilaisuuksiin osallistumista ei ole rajoitettu.

Tassukamut järjestävät ilmaista kaverikoirakoulutusta keskimäärin kerran vuodessa. Seuraava koulutus on parin viikon päästä Heinävedellä, mutta sinne ei enää mahdu mukaan.

Syksyn koulutus pidetään Amin kotikunnassa Joroisissa 17.9.

– Kuopiossa koulutetaan hieman useammin. Myös siellä voi käydä ja jatkaa sitten toimintaa meillä Tassukamuissa, Heinonen vihjaa.