Nuoria koskevat kesätöiden sopimusneuvottelut tökkivät

Kymmenille tuhansille nuorille kesäisin töitä tarjoava Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman (TTT) sopimusneuvottelut tökkivät paikoin. Keskiviikkoinen tieto siitä, että Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) irtisanoutuu useista, keskusjärjestöjen kanssa tehdyistä, työehtoihin liittyvistä sopimuksista, on mutkistanut ainakin kaupanalan neuvotteluja.

Nuorten TTT-ohjelman sopimukset solmitaan liittojen kesken, ja ne on tehty perinteisesti useaksi vuodeksi kerrallaan, jolloin neuvotteluja ei ole tarvinnut käydä joka vuosi. Joulukuussa työelämän keskusjärjestöt, kuten EK, STTK ja SAK, suosittelivat yhdessä, että myös uudet sopimukset tehdään kolmen vuoden ajalle.

PAMista ja Kaupan liitosta ei kommentoida tarkemmin, mikä neuvotteluissa hiertää. PAMin edunvalvontajohtajan Jaana Ylitalon mukaan taustalla on kuitenkin EK:n viimeaikainen käytös.

– Keskiviikon käänteet mietityttävät, toteaa Ylitalo.

Sopimuksen puuttuminen varjostaa alkamassa olevaa kesätyöhakua. Esimerkiksi Osuuskauppa PeeÄssä tarjoaa kesäisin yli 800:lle nuorelle Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöpaikan.

– Toivomme, että sopimus saadaan aikaan. Tämä työ on peruskouluikäisille nuorille hyvä tapa tulla tutustumaan työelämään, PeeÄssän henkilöstöjohtaja Suvi Honkanen sanoo.

– Jos sopimusta ei synny liittojen välillä, aiomme tarjota joka tapauksessa kesätöitä myös alle 18-vuotiaille nuorille.

Honkasen mukaan vielä ei voi arvioida kuinka moni nuori tällöin saisi kesätöitä ja miten pitkiksi jaksoiksi.

Osuuskauppa on muiden työnantajien tapaan mukana ensi viikolla järjestettävillä rekrymessuilla, joten päätöstä Tutustu ja tienaa -paikoista odotetaan pikaisesti. MegaTärskyt 2017 pidetään Kuopiossa 21.1. Kuopio-hallissa, Iisalmessa 22.2. Liikuntahallissa ja Varkaudessa 23.2. Liikuntatalossa. Tapahtumat ovat klo 12–15.

Hae rohkeasti – kesäduunia tarjolla enemmän kuin vuosi sitten