Parkourin suosio kasvaa Kuopiossa

Parkour on liikuntalaji, jonka suosio kasvaa Kuopiossa. Kuopion Parkour Akatemia alkoi tänä syksynä kouluttamaan lajista kiinnostuneita lyhytkursseilla. Harrastajat etsivät Kuopion keskustasta sisäliikuntapaikkaa talveksi.

Ohjaaja Alisa Nissinen kertoo, että tarjolla on perheryhmä, ryhmä 7-9-vuotiaille lapsille, ryhmä 10-12-vuotiaille lapsille sekä aikuisten alkeisryhmä.

– Sisävuoroja ei ole saatavilla loppusyksystä, mutta tarjoamme viikkotunteja myös keväällä kysynnän mukaan. Kurssilaisia on nyt noin 80, hän arvioi.

– Enemmänkin kursseja olisi tarjolla jos olisi enemmän ohjaajia, hän huomauttaa.

Nissinen on käynyt parkour-ohjaajakurssin. Jyväskylä on lajin keskus Suomessa.

– Olen Kuopion vastaava ohjaaja eli siis vastaan koko Kuopion toiminnasta ja ohjaan myös tunteja siinä lomassa, Nissinen sanoo.

Parkour on mahdollisimman tehokkaaseen etenemiseen pyrkivää liikkumista, jossa ylimääräiset ”temput” olisivat vain hidasteita. Niiden tekemistä kutsutaan lajin piirissä freerunningiksi. Se ei Nissisen mukaan ole sama asia kuin parkour.

Parkourin avulla voidaan parantaa liikkumiseen tarvittavia ominaisuuksia, kuten tasapainoa, voimaa, ripeyttä, kestävyyttä, tarkkuutta, tilan hahmotusta, jopa kykyä ratkaista ongelmia.

– Olen myös joogaohjaaja. Olen harrastanut jalkapalloa, yleisurheilua ja hiihtoa, Nissinen selvittää.

Aikuisten liki kymmenhenkinen ryhmä harjoitteli Jussi Tiilikaisen opastuksella yhtenä iltana tällä viikolla Brahenpuistossa eli Pikku Kakkosen puistossa, jossa on parkour-rata.

– Harjoituksia on myös kaupungilla aidoissa oloissa. Tuomiokirkon seutu muureineen on eräs hyvä kohde, Tiilikainen sanoo.

Parkour on juoksemista, hyppäämistä ja kiipeämistä. Siinä tasapainoillaan, ylitetään esteitä, sujahdellaan ahtaista väleistä, kiivetään seinille, hypitään erilaisille pinnoille ja heilutaan telineissä.

Ranskaksi sen nimi on L'art du deplacement, vapaasti käännettynä liikkumisen taito tai taide.

Laji vaatii harkintaa ja varovaisuutta, jotta loukkaantumisilta vältytään esimerkiksi kaatumista harjoiteltaessa. Eräät estehypyn jälkeiset kaatumistekniikat ovat erilaisia kuin esimerkiksi judossa, koska tarkoitus on jatkaa liikettä nopeasti eteenpäin.

Lisähaasteen antaa katukivetys tai asfaltti, joka on tatamia kovempi alusta. Senkin takia sisäharjoittelutila olisi hyödyllinen.

Harrastaja Kamer Sürmeli sanoo, että harjoitus oli mukava. Oppilaat treenasivat muun muassa kissanloikkaa, seinäponnistamista, esteen alitusta ja hyppyjä.

– Reidet voivat tosin olla myöhemmin kipeät, hän huomauttaa.

Kurssilainen Tanja Kekkonen kehuu, että parkour on mukava ulkoilulaji. Harrastaja vastaa itsestään ja omasta harjoittelustaan, mutta yhdessä harjoittelu innostaa lisää.

–Harjoittelen nyt toista kertaa. Helpointa ja mukavinta on harjoitella porukassa. Olen harrastanut juoksua, hän sanoo.

Vaikka parkour on kaupunkilaisen harrastuksen maineessa, sitä voi soveltaa myös metsä- ja kalliomaastossa