Pieksämäen kaupunginjohtaja syyttää poliitikkoja kiusaajiksi

Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen vastaa kovin sanoin virkamiehiin kohdistuneeseen arvosteluun Pieksämäen Lehden Vieraskynä-palstalla tiistaina.

Turusen mukaan mieletön virkamiehiin kohdistuva ajojahti Hiekanpään koulun asiassa pakottaa kertomaan myös kaupunginjohtajan näkemyksen, koska perusteeton virkamiesten mustamaalaaminen ahdistaa viranhaltijoita ja heidän läheisiään.

Tapio Turusen mukaan virkamiesten jahtaaminen täyttää työpaikkakiusaamisen merkit. Hän kertoo pohtineensa, haluavatko hankkeen kaatamisen pääarkkitehdit peitellä asiassa omia jälkiään.

Turunen myös yksilöi kirjoituksessaan hankkeen kaatajaksi kaupunginhallituksen jäsenen ja Pieksämäen Demarien puheenjohtajan Alpo Salon. Turusen mukaan Salo ei halunnut, että syntyisi "koulumonumentti" sivistysjohtaja Kari Koistiselle.

Pieksämäellä vietettäisiin näinä aikoina uuden upean koulun vihkiäisiä, jollei valtuusto olisi keskeyttänyt hanketta, Turunen kirjoittaa. Näyttävä puurakennus olisi hänen mukaansa ollut kiisteltyine suunnittelukuluineenkin halpa. Sitovan urakkatarjouksen neliöhinnaksi olisi tullut noin 2100 euroa.

Pieksämäelle oli valmisteltu joulukuussa 2015 esitys yläkoulun rakentamisesta Hiekanpään alueelle. Kouluinvestointi hyväksyttiin budjettikäsittelyssä investointiohjelmaan.

Pieksämäkeläinen rakennusliike U.Lipsanen Oy oli tehnyt sitovan urakkatarjouksen koulun rakentamisesta. Lundén Architecture Oy:n suunnittelemasta koulusta olisi tullut pääosin puurakenteinen, kaarikattoinen ja huomiota herättävä.

Huhtikuussa 2016 kaupunginvaltuusto keskeytti hankkeen. Hiekanpään yläkouluhankkeen suunnittelu on nyt aloitettu uudelleen, mutta alkuperäisestä aikataulusta ollaan jäljessä.

Kiistaa on ollut etenkin korkeiksi katsotuista suunnittelukuluista ja päätöksenteon etenemisestä eri vaiheissa.

Kouluhankkeen keskeydyttyä kaupunki joutui kirjaamaan 700 000 euron tappiot. Suunnittelutoimiston kanssa on yhä kiistaa vahingonkorvauksesta kaupungin irtisanottua sopimuksen yksipuolisesti.

Kaupunginvaltuusto kieltäytyi äänestyspäätöksellä hyväksymästä johtavien viranhaltijoiden vastuuvapautta vuodelta 2015 ennen lisäselvityksiä. Heille on myös vaadittu kirjallisia varoituksia. Tilintarkastuksessa ja erityistilintarkastuksessa ei varsinaista muistutettavaa löytynyt.