Pohjois-Savon juhannuksesta tulossa viileä, mutta sateeton – järvivesi vain rohkeimmille

Vielä ei kannata lyödä hanskoja tiskiin juhannussään suhteen. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan tämänhetkinen ennuste lupaa Pohjois-Savoon juhannukseksi poutaa. Lounaasta on tulossa sadetta Suomeen, mutta Pohjois-Savoon alue yltää toivon mukaan vasta sunnuntaina.

Perjantain lämpötila riippuu pitkälti pilvisyydestä. Jos pilvet eivät rakoile, jää lämpötila reiluun 10 asteeseen. Jos aurinko kuitenkin pääsee paistamaan, voi lämpötila nousta korkeimmillaan 15 asteeseen. Pilvisyyttä on vielä tässä vaiheessa vaikea ennustaa, sillä rakoiluun vaikuttaa ilmakehän kosteus.

Lauantaina on hieman lämpimämpää kuin perjantaina, mutta jälleen kerran kaikki on kiinni pilvistä. Lämpötila on todennäköisesti 15 asteen tuntumassa.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen kertoo, että Kallavedellä mitattiin maanantaiaamuna 14,5 astetta, joka on pitkänajan keskiarvon mukaista. Juhannukseksi luvattu kylmä sää viilentää järvien lämpötiloja asteella tai parilla.

Kylmimmillään Kallavesi on juhannuksena ollut 10–12 asteista. Ennätyskylmää järvivettä ei kuitenkaan ole toivottavasti luvassa.

Myös levän suhteen viileä sää tuo hyviä uutisia. Jos vain kylmä vesi ei juhannusuimaria haittaa, voi järvissä uida huoletta. Ympäristökeskuksen limnologi Sari Mitikan mukaan koko Itä-Suomi on vielä säästynyt levältä.

– En usko, että levä juhannukseksi riehaantuu näillä sääennusteilla.

Levä vaatii parikymmentä astetta tai hieman enemmän kehittyäkseen. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla varsinkin pienten järvien ja suojaisten lahtien kanssa, sillä ne lämpenevät nopeammin.