Professori: Ihmiset eivät ole tarpeeksi tietoisia aivosairauksista

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin yhteydessä järjestettiin maanantaina Otetta Aivoista! -seminaari Kuopion Musiikkikeskuksessa yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Aivosäätiön kanssa. Tarkoituksena oli lisätä yleisön tietoisuutta aivosairauksista ja niiden hoidosta.

Seminaaripäivän ensimmäisen puhujan, professori Reetta Kälviäisen mukaan ihmiset ovat tietoisia aivosairauksista pääsääntöisesti vain silloin, kun he ovat itse joutuneet niitä kohtaamaan joko itsellä tai läheisillä.

– Jos aivosairaus on koskettanut perhettä, silloin asia mielletään, mutta on myös ihmisiä, jotka ajattelevat, että tämä on jonkun toisen sairaus, sanoo Kälviäinen.

Aivosairaudet ovat ylivoimaisesti suurin kustannuksien aiheuttaja terveydenhuoltoalalla. Euroopan unionin sisällä käytetään vuosittain 798 miljardia euroa aivosairauksien hoitoon. Summa on isompi kuin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä syövän hoitoon käytetty määrä yhteensä.

Korkeat kustannukset johtuvat Kälviäisen mukaan osittain siitä, että pieni osa potilaista tuottaa suuren osan kustannuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi ne, joiden tauti on vakava ja se etenee pitkälle ennen hoidon aloittamista.