Sininen hävitti hämähäkit huussista

Pirjo Reinikainen maalasi muutama vuosi sitten ulkohuussin sisältä kirkkaan siniseksi. Syy värinvalintaan oli vinkki ystävältä, joka väitti sinisen värin karkottavan hämähäkkejä. Reinikainen haki netistä lisätietoa sinisen värin vaikutusta hämähäkkeihin, ja sai tukea kuulemalleen. Hän on käytännössä huomannut hämähäkkien muuttaneen muualle huussista seinien värin vaihtuessa.

– Mökkiin kyllä tulee hämähäkin seittejä, mutta huussista niitä ei löydä, toteaa Reinikainen.

Kuopion luonnontieteellisen museon intendentti Jukka Kettunen ihmettelee värin vaikutusta. Kettusen mukaan sininen ja myös keltainen vaikuttavat luonnossa juuri päinvastoin hyönteisiin, eli houkuttavat niitä luokseen.

– Siksi voisi kuvitella, että sininen väri vetäisi hyönteisiä puoleensa. Se taas lisäisi hämähäkkien halua tehdä verkkojaan siniselle pohjalle ja pyydystää kärpäsiä ja muita hyönteisiä, toteaa Kettunen.

Tikkurilan värisuunnittelija Katriina Lemettisen mukaan tiettyjä Tikkurilan maalien sinisiä sävyjä kutsutaan maalitehtaassa kärpäsenkarkotusväreiksi. Maalien numerot ovat H436 ja J358.

Puijon Värin sisustusmyyjä Jorma Parviaiseltakin kysytään sinisiä maaleja kärpäsenkarkottimeksi. Hänestä numerontarkalla sävyllä ei kuitenkaan ole väliä. Parviaisesta yksi selitys asiaan voisi olla se, että kärpäset kaihtavat sinistä, koska taivas on sininen. Hänestä väri saattaa hämätä kärpäsiä.

– Harvoin kärpäset lentävät kohtisuoraan taivasta kohti, toteaa Parviainen.

Onko siis kyseessä kaupunkilegenda vai ei? Halutessaan voi kuitenkin kokeilla, ryömivätkö monien inhokit, hämähäkit sinisestä huussista paremmille saalistusmaille verkkoja kutomaan.

Rennosti ilman mukavuuksia