Tarinoilla tehdään Nukkekodista kaikkien koti

Pieksämäellä alkaa Nukkekotiin liittyvien tarinoiden ja muistojen kerääminen tuleville sukupolville. Pieksämäen Nukkekodin Ystävät ry:n hanke Nukkekoti – kaikkien koti on myös saanut virallisen Suomi 100 -statuksen. Etelä-Savon maakuntaliitto myönsi hankkeelle 5 000 euron avustuksen.

Uusi sukupolvi pääsee tarttumaan tarinoihin samantien. Kesällä Nukkekodilla järjestettävällä päiväleirillä lapset tekevät kootun materiaalin pohjalta omia lyhytelokuviaan. Elokuvat ovat mukana hankkeen huipentavien Nukkekodin Filmifestareiden ohjelmassa heinäkuun lopussa.

– Kun lapset askartelevat tarinoiden parissa, ne jäävät mieleen ihan eri tavalla, sanoo Nazia Asif Lastenkulttuurikeskus Versosta.

Hankkeen tulokset myös jäävät elämään. Kerätyistä tarinoista tulee sukupolvien yhdessä jakamaa tietopääomaa. Muistot elävöittävät Nukkekodin menneisyyttä ja vahvistavat yhteisöä sen ympärillä.

– Tarinoiden keruu on ollut meidän päällimmäisiä visioitamme. Suomi 100 -ohjelma tuli meille kuin tilauksesta, Nazia Asif sanoo.

Maakunnallinen kohdeavustus vie hanketta ison askeleen eteenpäin, mutta rahaa on raavittava kokoon lisää.

– Jos saisimme toteuttaa hankkeen niin hyvin kuin haluamme, budjetti on reilut 20 000 euroa. Tämä on kohtalaisen iso hanke, kun se halutaan toteuttaa laadukkaasti, Asif sanoo.

Muistojen kerääminen alkaa nettilomakkeella ja sunnuntaina 19.2. Nukkekodilla pidettävällä tarinatuokiolla. Tilaisuus on avoin, mutta sinne on myös kutsuttu Nukkekodin entisiä asukkaita, Pieksämäen Nukkekodin Ystävät ry:n puheenjohtaja Venla Väisänen kertoo.

– Tilaisuuksia järjestetään vielä yksi tai kaksi lisää. Lisäksi meille voi ihan vapaasti lähettää kirjeitä ja kortteja tai nykäistä hihasta.

Pieksämäen Nukkekoti oli alunperin Moision kartanon yksityishuvila. Hiekanpäänniemessä sijaitseva talo on rakennettu 1936. Aiempi huvila paloi 1926. Sen rakentamisesta on Väisäsen mukaan erilaista tietoa, mutta vuosi on ilmeisesti ollut 1912.

– Paikan vaiheet limittyvät Suomen yleiseen historiaan. Se on ollut evakkojen kotina, välillä ihan rappeutumassa ja opiskelija-asuntoina, Väisänen kertoo.

Viimeiset 30 vuotta talo on palvellut lastenkulttuuria. Pinukke ry. avasi Nukkekodin ovet yleisölle 1987. Taloa ylläpitää Pieksämäen kaupunki, joka ostaa kesän toiminnan Lastenkulttuurikeskus Versolta.