Willen näet kastelemassa, jos jaksat herätä varhain

– Tämä on tällainen painepesurista tuunattu väline, esittelee Kuopion kaupungin puutarhatyöntekijä Jouko Arffman, joka kastelee Kuopion keskustan pylväisiin kiinnitetyt kukka-amppelit Wille-koneeseen kiinnitetyllä letkun ja putken yhdistelmällä.

Kaikkiaan korkealla olevia amppeleita on noin 70, ja niiden kastelu kestää aina kuutisen tuntia. Kukkaloistoa tehostamaan kasteluveteen on lisätty lannoitetta, Arffman kertoo.

Jouko Arffmanin voi tavata Kuopion keskustassa Wille-koneen kanssa työskentelemässä aamuvarhain. Siihen on syynsä: neljältä aamulla saa työskennellä rauhassa, mutta jo muutamaa tuntia myöhemmin muu liikenne kilpailee kulkutilasta ahtailla väylillä.

– Neljän aikaan kun aloittaa, niin näkee samalla, miten taksijono lyhenee. On minultakin joku kysellyt kyytiä, Arffman nauraa.

Wille ja Jouko Arffman ovat työpari, joka pitää huolta myös muista kaupunkilaisten ihastelemista kohteista. Töihin lukeutuu muun muassa Veljmies-patsaan ja sitä ympäröivän altaan pesu.

– Toisella koneella siivotaan torilta roskat. Sitä tulee muuten aika paljon. Mutta kun ihmiset kävelevät aamulla torille, niin he miettivät, että onpas siistiä, Arffman myhäilee.