"Todennäköisyydet eivät ole veronmaksajan puolella": Entisen Talvivaaran kaivoksen kannattavuusjahti vaatii vielä ison raharuiskeen

Entistä Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame kaipaa täytettä lompakkoonsa lähikuukausina. Jos rahoitusneuvottelut eivät tuota kesään mennessä tulosta, valtion pussilla ollaan jälleen kesällä. Ensisijainen tavoite on yksityisen rahoituksen saaminen.

Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratia uskoo, että kaivos voi muutaman vuoden aikavälillä nousta kannattavaksi. Ratian mukaan ensimmäinen positiivinen kassavirtakuukausi voi ajoittua vuodenvaihteessa 2017–2018 ja positiivisella kassavirralla ja kannattavuudella voidaan toimia 2019.

– Olen vakuuttunut siitä, että kärsivällinen raha tässä tapauksessa tullaan saamaan takaisin ja uskon myöskin, että korkojen kanssa, Ratia sanoi.

Pääanalyytikko: Hintalappu lähempänä puolta miljardia

Valtion tämän vuoden ensimmäisestä lisätalousarviosta on tulossa 38,5 miljoonaa euroa käytettäväksi Terrafame Groupin oman pääoman korottamiseen.

Sen lisäksi kaivoksen ylösajoon nykyisten liiketoimintasuunnitelmien mukaisesti tarvitaan vielä suuruusluokaltaan noin 200 miljoonaa euroa, sanoi Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group omistaa Terrafamen.

Nettipankki Nordnetin pääanalyytikko Jukka Oksaharju pitää 200 miljoonaa epärealistisena. Oksaharju arvioi, että kaivoksen ylösajon hintalappu on lähempänä puolta miljardia kuin 200 miljoonaa euroa.

– Mikäli yksityistä rahaa ei löydy, niin ei sillä 200 miljoonalla kolmea vuotta pärjätä. Epäilen, että se on lähempänä puolta miljardia mitä tarvitaan, Oksaharju sanoi.

Hän ei tyrmää sitä, että kaivos voisi joskus kannattaa.

– Mutta mikä on riskin ja tuoton välinen suhde, niin siinä ainoa järkiratkaisu on päästää kaivos haudan lepoon. Todennäköisyydet eivät ole veronmaksajan puolella, Oksaharju sanoi.    

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turusen (ps.) usko kaivoksen mahdollisuuksiin alkaa loppua.

– Varmaan tämä 38,5 miljoonaa euroa pitää joka tapauksessa käyttää, ja jos ei sitten kesä-heinäkuun vaihteessa ole ihan selkeää positiivista visiota tuohon kaivostoimintaan, niin sitten täytyy käynnistää kaivoksen alasajo, Turunen sanoi.

Rahoituskeskusteluissa sekä kotimaisia että ulkomaisia

Terrafame kertoi torstaina, että kaivoksen ylösajo on jatkunut alkuvuonna suunnitellusti. Käyttökate oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä miinuksella vajaat 53 miljoonaa euroa. Terrafamen mukaan nykyinen rahoitus riittää suurin piirtein kesäkuun loppuun.

– Parhaillaan käydään useiden eri tahojen kanssa neuvotteluja jatkorahoituksesta, sanoi Hietanen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Hietasen mukaan keskusteluja on käyty sekä kansainvälisten että kotimaisten toimijoiden kanssa. Rahoituskumppanien ei välttämättä tarvitse olla teollisia toimijoita.

– Samalla jo aikataulusyyt huomioiden myös valtion puolella varmasti joudutaan varautumaan joka tapauksessa myös lisärahoitukseen, Hietanen sanoi.

Purkuputki iso kysymysmerkki

Rahoituksen lisäksi toinen kriittinen kysymys Terrafamelle on purkuputki. Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä Nuasjärven purkuputken käyttöön odotetaan edelleen. Ratian mukaan toiminnan jatko on aika hankalaa, jos lupaa purkuputkelle ei myönnetä.

– Kyllä se tulee erittäin hankalaa olemaan, jos ei sitä alkuperäistä Nuasjärven purkuputken käyttöoikeutta meille myönnetä, Ratia sanoi.

Terrafame: Valtion lisäpääomitusta voidaan tarvita vielä