Kansallinen maastotietokanta: Kuopiossa pohditaan 3D-mallintamista

Kolmiulotteinen mallintaminen on kovaa vauhtia yleistymässä. Seuraavaksi 3D-mallintamista otetaan entistä vahvemmin myös kuntasuunnittelun avuksi.

Ensi tiistaina Kuopiossa pidettävässä seminaarissa pohditaan miten kaupungissa voitaisiin käyttää rakennusten, siltojen ja tornien kolmiulotteista kaupunkimallintamista. Valtuustosalissa pidettävässä seminaarissa esitellään Maanmittauslaitosten maastotietojen uudenlaista keräämistä ja hyödyntämistä kuntien kanssa. Lisäksi siellä kerrotaan kuinka koko rakennus- ja kiinteistöala digalisoidaan.

– Uusi tapa kerätä maastotietoa avaa uusia tiedon analysointimahdollisuuksia ja parantaa tiedon visuaalista käyttöä. Uutta ovat muun muassa 3D-rakennukset ja rakenteet, Kansallinen maastotietokanta -seminaarin pohdintaosuutta vetävä Paula Ahonen-Rainio sanoo.

Hänen mukaan 3D-esitys havainnollistaa ympäristöä paremmin kuin perinteinen kartta. Siinä nykyiseen rakennuskantaan voidaan lisätä suunniteltu uusi rakennus ja tarkastella kuinka se istuu ympäristöönsä.

Kansallisessa maastotietokannassa kohteille annetaan pysyvä tunnus (ID). Kun samoja tunnuksia käytetään eri tietokannoissa, voidaan tunnusten avulla maastotietokannan ja esimerkiksi väestötietokannan tietoja yhdistellä kuntasuunnittelussa.

Tietopalveluun pyritään kokoamaan rakennusten osoitteet ja sijainti virheettömästi. Rakennusten osoitteiden lisäksi tietojärjestelmään tulevat liittymäpisteet tieverkosta sekä rakennusten sisäänkäyntien sijainti. Tieto hyödyttää erityisesti pelastoimea ja logistiikkaa.