Kiinteistökustannukset laskivat eniten Kuopiossa: Taustalla kaukolämmön tariffien lasku

Kuntakohtaisten kiinteistöverojen ja muiden kiinteistökustannusten nousu on kuluvana vuonna kiihtynyt. Kiitenteistöliiton tuoreen indeksitalovertailun mukaan kaikkien tarkastelussa olleiden 51 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia edellisvuodesta.

Kaupunkien väliset erot kehityksessä ovat olleet varsin suuria myös kuluvana vuonna. Vain seitsemässä kaupungissa tarkasteltavat kustannukset laskivat, kun taas valtaosassa muita kaupunkeja ne nousivat. Enimmillään kustannukset laskivat miltei kolme ja enimmillään nousivat 10 prosenttia viime vuodesta.

Kaikissa tarkastelluissa kaupungeissa kiinteistöveroja ja tariffeja maksetaan Indeksitalossa keskimäärin 2,62 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa (viime vuonna 2,58). Tämä tekee esimerkiksi 90-neliöisessä kerrostalohuoneistossa 2834 euroa vuodessa.

– Vuonna 2010 lukema oli 2192 euroa, eli kulut ovat seitsemässä vuodessa kasvaneet lähes kolmanneksen verran, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo tiedotteessa.

Kaikkein eniten kiinteistökustannukset laskivat Kuopiossa ja Valkeakoskella, joissa molemmissa laskua oli kolme prosenttiyksikköä ja Jyväskylässäkin kaksi prosenttiyksikköä. Jyväskylässä kustannuksia veti alas vesimaksujen leikkaus, Kuopiossa ja Valkeakoskella puolestaan kaukolämmön tariffien laskeminen.

Indeksitalovertailun mukaan kiinteistönpito oli entiseen tapaan edullisinta Raahessa, Kokkolassa ja Oulussa. Kalleimmat kustannukset olivat puolestaan Vihdissä, Rovaniemellä ja Lappeenrannassa.

Esimerkiksi Kuopio sijoittuu vertailun puoliväliin. Siellä ideksitalon verot ja maksut ovat keskimäärin 2,62 euroa neliötä kohti. Iisalmessa kustannukset ovat 2,68 euroa ja Varkaudessa 2,60 euroa.