Lue tämä ennen kuin ostat leffalippuja joululahjaksi

Sitä ei ehkä heti uskoisi, mutta joulu on elokuvateattereille suuri sesonki.

–Tämä on ehdottomasti sesonki. Joululahjalippukampanja on ehdottomasti suurin yksittäinen kampanjamme, Finnkinon projektipäällikkö Kaj Itämäki sanoo.

Finnkinon joululahjaliput myydään vähintään neljä kappaleen sarjoina. Massakaupassa on omat puolensa, niin kuluttajan kuin etenkin myyjän puolesta.

Kuluttajana suurimman hyödyn sarjalipuista saavat niin sanotut hevijuuserit eli leffojen suurkuluttajat, jotka kävisivät elokuvissa paljon muutenkin. Heille sarjaliput tarkoittavat yksinkertaisesti halvempia leffalippuja. Sama pätee esimerkiksi kaveriporukalle, joka voi käyttää sarjalippunipun vaikka kerralla.

Keskivertokansalaisen kohdalla asiat ovat kuitenkin toisin.

 

Finnkinon sarjaliput on laadittu niin, että niissä on käyttöaikaa keskimäärin kuukausi per lippu. Ongelma tässä on, että suomalaiset käyvät elokuvissa keskimäärin 1,3 kertaa vuodessa.

Sarjalippujen käyttäminen edellyttäisikin yksittäiseltä keskiverto-ostajalta käyntitahdin kymmenkertaistamista.

Kun keskivertokuluttaja ostaa sarjalippunipun, tapahtuu yleensä jompikumpi kahdesta asiasta. Joko lippujen ostaja käy tavallista useammin elokuvissa ja saa liput käytettyä tai sitten häneltä jää lippuja yli. Kumpikin malli sopii elokuvateatterille.

Ensimmäisessä tapauksessa teatteri saa enemmän käyntejä (ja sitä kautta enemmän tuloja) kuin mitä se olisi saanut pelkillä yksittäislipuilla. Jälkimmäisessäkin tapauksessa se saa tavallista enemmän tuloja, sillä liput on jo maksettu. Itse asiassa, jos yksikin sarjalipuista jää käyttämättä, elokuvateatteri saa yleensä lipuista paremman kuin mitä se olisi saanut yksittäisistä lipuista.

Toisin sanoen kuluttaja voi päätyä maksamaan sarjalippujen takia leffalipuistaan enemmän – ei vähempää – kuin hän olisi maksanut yksittäislipuista.

Tämä riski on olemassa erityisesti silloin, kun sarjalippuja ostetaan lahjaksi. Kun kuluttaja ostaa liput itselleen, hän suunnittelee käyttävänsä ne myös lähiaikoina. Voi olla, että hän on tutustunut lähitulevaisuuden ensi-iltoihin ja haluaa nähdä jonkin tietyn elokuvan.

Lahjaksi liput saavalla ei välttämättä ole tällaisia suunnitelmia. Hänellä liput saattavat jäädä pahimmassa tapauksessa kaappiin lojumaan, ja yhtäkkiä niiden voimassaoloaika onkin mennyt ohi.

 

Sarjalipuista on elokuvateatterille lukuisia hyötyjä. Ensimmäinen on se, että sarjaliput laskevat elokuviin lähtemisen kynnystä.

Kun ostopäätös on tehty jo sarjalippuja hankittaessa, elokuviin suorastaan pitää lähteä, etteivät liput jää käyttämättä. Tällaisessa tapauksessa sarjalipun ostaja käy toisinaan katsomassa sellaisiakin elokuvia, joita hän ei olisi mennyt muuten katsomaan.

Suurin hyöty on kuitenkin taloudellinen. Elokuvateatterit saavat kuluttajilta sarjalipuilla yleensä enemmän rahaa kuin ne olisivat saaneet yksittäisiä lippuja myymällä.

Tämä pätee myös moniin muihin sarjalippuihin ja -kortteihin. Esimerkiksi videovuokraamoiden 10 vuokrauksen prepaid-korteissa on samanlainen ansaintalogiikka.

Elokuvateattereissa paras yleisömäärä liki 30 vuoteen