Menestyviä yrityksiä kuopataan Pohjois-Savossa turhaan

Pohjois-Savossa on viime vuosina lopettanut enemmän yrityksiä, kuin mitä uusia on ehditty perustaa. Yritysten määrä on vähentynyt etenkin Ylä- ja Koillis-Savossa.

Samalla Kuopion rooli maakunnan liike-elämän keskuksena on vahvistunut, sillä Kuopion ja Siilinjärven alueella sijaitsee jo puolet maakunnan yrityksistä.

Firman ovelle laitetaan lappu yhä useammin sen vuoksi, että ikääntynyt yrittäjä ei saa toimivalle yritykselleen uutta jatkajaa.

– Yritysten menettäminen on kasvava ongelma, toteaa Antero Peiponen.

Peiponen vetää omistajanvaihdoksissa auttavaa Savon Yrittäjien hanketta. Hänen mukaansa menestyviä yrityksiä kuopataan turhaan, koska vain valitettavan harva yrittäjä osaa kaupata yritystään niin, että siitä mahdollisesti kiinnostunut ostaja tarttuisi tarjoukseen.

Yliopistokaupungeista mallia myös Ylä-Savoon

Yrittäjien ikääntyminen ja yritysten määrän lasku huolestuttavat yrittäjäjärjestöjen lisäksi myös kuntia.

Esimerkiksi Ylä-Savossa yritysten määrä on vähentynyt vuoden 2013 jälkeen etenkin Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä.

Kyseiset kunnat koettavat nyt yhdessä Lapinlahden ja Vieremän kanssa luoda alueelle 15 uutta yritystä ja löytää viidelle yritykselle jatkajan.

Aikaa on alustavasti ensi heinäkuuhun. Tavoitteita varten perustetun Y-Pajan ensimmäinen valmennusryhmä aloitti Iisalmessa tiistaina.

– Meiltä on puuttunut sellainen liikeideoiden esihautomo, joita esimerkiksi yliopistokaupungeissa on ollut, sanoo Iisalmen elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Hanketta vetävä ja itsekin yli 11 vuotta tietotekniikka-alan yrittäjänä toiminut Jukka Vattukallio pitää eläköitymistä yhtenä keskeisimmistä ongelmista alueen elinkeinoelämälle.

– Moni hyvä yritys voi jäädä ilman jatkajaa, jolloin myös asiakkaat jäävät ilmaan.

Lisää paukkuja omistajanvaihdoksissa tukemiseen

Elinkeinojohtaja Savolaisen uskoo, että myös huono taloustilanne ja nuorten tekijöiden puuttuminen vaikuttavat yritysten määrän vähentymiseen.

Savolaisen mukaan uuden omistajan etsinnässä auttaminen on asia, johon myös Iisalmessa kiinnitetään tulevina vuosina enemmän huomiota.

– Jos jatkajaa ei löydy, voivat työt loppua usealta ihmiseltä, vaikka töitä tekeviä veronmaksajia tarvittaisiin alueella, sanoo Savolainen.

Pieni paikkakunta voi tarjota etulyöntiaseman

Jatkajan löytäminen omalle yritykselle saattaa Antero Peiposen mielestä olla muuta maakuntaa helpompaa Kuopiossa.

– Yrityksellä voi olla Kuopiossa enemmän mahdollisuuksia. Toisaalta kasvukeskuksessa on myös kilpailua, sanoo Peiponen.

Pienen paikkakunnalla sijaitseva yritys voikin olla uudelle ostajalle kiinnostava vaihtoehto, koska se on jo valmiiksi lunastanut paikkansa kunnassa.

– Siellä on usein uskollinen asiakaskunta ja kilpailijoita vähemmän, sanoo Peiponen.

Sivutoiminen yrittäjyys auttaisi alkuun

Yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen Pohjois-Savon ely-keskuksesta sanoo, että yksi keino saada palvelut säilymään pienillä paikkakunnilla on yhdistää rohkeammin esimerkiksi kahden lopettamassa olevan yrityksen toiminta.

Tietä yrittäjäksi voitaisiin Vitikaisen mukaan helpottaa yhä useammin myös sivutoimisella yrittäjyydellä.

– Yrittää voisi palkkatyön tai opiskelun ohessa. Tähän tosin liittyy vielä ongelmia starttirahan suhteen, mutta siihen kehitetään uusia ratkaisuja.

Hautomossa herätellään uusia liikeideoita

Y-Paja on Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Sonkajärven ja Vieremän kaksivuotinen hanke, jossa kehitetään uusia liikeideoita.

Tarjoaa myös tukea alle kolme vuotta toimineille yrityksille.

Yrittäjyyttä miettivien valmennustoiminta saatiin käyntiin tänä syksynä.

Valmennusta vedetään yhdessä Anakom-yrityksen kanssa.

Kuntien osuus Y-Pajan rahoituksesta on 160 000 euroa. Lisäksi rahaa on saatu Euroopan sosiaalirahastolta.

Y-Pajan valmennusryhmiin voi tulla kuka tahansa ikään, alaan ja koulutukseen katsomatta.

Valmennusryhmässä saa perustietoa yrittämisestä, mutta apua tarjotaan myös niille, joilla on jo selkeämpi suunnitelma.

Yksityiskokilla kiikarissa ravintola-alan firma Iisalmessa