Ministerit Sipilä ja Orpo riemuitsevat Nordean muuttoratkaisusta

Nordean pääkonttori on Suomelle iso asia ja uutinen iloinen, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen mukaansa pääkonttori tuo aina myös työpaikkoja.

Pääministeri toivoo, että Nordean päätös kannustaa myös muita yrityksiä sijoittumaan Suomeen, koska Suomessa on nyt hyvä, ennustettava ilmapiiri ja tänne on hyvä yritysten sijoittua.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Nordean ratkaisuilla on iso merkitys Suomen kannalta. Se, että näin suuri finanssitalo päätyy valitsemaan Suomen osoittaa Orpon mukaan, että Suomi on liiketoimintaympäristönä pääkonttoritoiminnoille hyvä.

– Se kertoo siitä, että me ollaan tehty oikeita ratkaisuja, kun olemme pankkiunionin jäsen ja euron jäsen. Sen lisäksi tällä on minusta iso symbolinen merkitys meidän kaikkien mielissä, me pärjätään, Suomi pärjää, Orpo sanoi.

Nordean pääkonttorin muutto Tukholmasta Helsinkiin on siirtämässä suuren summan pohjoismaisten asiakkaiden talletuksia Suomen talletussuojajärjestelmään.

Orpon mukaan asia on arvioitu tarkkaan viranomaisten kanssa. Orpo arvioi, että riskit suomalaisille eivät ole kasvamassa merkittävästi.

– En pidä suurena riskinä, koska olemme osa pankkiunionia, Orpo sanoi.

Rahoitusvakausviraston ylijohtajan Tuija Taoksen mukaan Nordea on tuomassa Suomeen karkeasti arvioiden noin 90 miljardin verran korvattavia talletuksia. Tällä hetkellä Suomen talletussuojarahaston vastuulla ovat noin 55 miljardin euron talletukset, joten muutoksen jälkeen korvattavia talletuksia olisi karkeasti arvioiden noin 145 miljardia euroa.

Taos sanoo, että Nordean kokoisille ja rahoitusjärjestelmän kannalta merkittäville pankeille sovelletaan ongelmatilanteissa uuden kriisinratkaisusääntelyn mukaisia toimia.

– Eli niiden toimintojen jatkuvuus varmistettaisiin kriisinratkaisumenettelyn kautta. On erittäin epätodennäköistä, että näin isoja ja merkittäviä pankkeja päästettäisiin konkurssiin ja talletussuoja laukeaisi, Taos sanoo.

Hänen mukaansa iso merkitys on kriisitilanteessa sillä, että jos pankin kriisinratkaisutilanteessa ei pystytä kattamaan tappioita pankin omistajien ja sijoittajien varoilla, voidaan käyttää euroalueen yhteistä kriisinratkaisurahastoa. Sillä on leveämmät hartiat kuin olisi ollut Tanskassa tai Ruotsissa.

 

Ruotsin valtiovarainministeri harmissaan: Pahoittelen Nordean päätöstä

DI: Ruotsin oppositio haukkuu hallituksen Nordean muutosta

Finanssivalvonta tyytyväinen Nordean ratkaisuun

Nordean kotipaikka siirtyy Suomeen