Yritykset tilittävät veroja yhteensä lähes 44 miljardia euroa

Yhteisövero muodostaa vain kymmenesosan yritysten tilittämistä veroista. Tämä selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta veroselvityksestä.

Selvitys kattaa yli 270 000 yrityksen valtiolle ja kunnille tilittämät merkittävimmät verot, kuten arvonlisäveron, palkkojen ja osinkojen ennakonpidätykset, yhteisöveron sekä ympäristöverot. Mukana on 7 880 Pohjois-Savoon rekisteröitynyttä yritystä.

– Yritysten veroista käytävä keskustelu koskee yleensä yhteisöveroa. Totuus yritystoiminnan tuottamista veroista on kuitenkin huomattavasti yhteisöveroa monipuolisempi. Yhteisövero edustaa suhteellisen pientä osaa yritysten maksamista ja tilittämistä veroista, sanoo Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi tiedotteessa.

Selvityksen mukaan yritykset tilittivät veroja valtiolle ja kunnille lähes 44 miljardia euroa vuona 2015. Suurin yritysten tilittämä vero oli arvonlisävero, lähes 17 miljardia euroa. Työntekijöiden palkkojen ennakonpidätyksiä ja työnantajan sosiaaliturvamaksuja yritykset tilittävät lähes yhtä paljon, noin 15 miljardia euroa. Yhteisöveron osuus oli reilu 4 miljardia.

Pohjois-Savon toimialoista suurin veronmaksaja on palkkojen ennakonpidätysten, yhteisöveron ja työnantajan sosiaaliturvamaksujen perusteella teollisuus, etenkin metalli- ja metsäteollisuus.

Alueen suurista työllistäjistä esimerkiksi Lujabetoni Oy:n verojalanjälki on 17 miljoonaa euroa, josta yhteisöveron osuus on noin 1,6 miljoonaa euroa. Palkkoja ja palkkioita yritys maksaa 22 miljoonaa euroa ja arvolisäveroa kertyy 9,5 miljoonaa euroa.