Herkkä vatsa - vältä näitä

Herkkävatsaisen ihmisen saaminen kuntoon on pitkä prosessi. Expressenissä ruokafysiologi Fredrik Paulún neuvoo muutaman askeleen ohjelman vatsan saamisessa raiteilleen.

Ruokavaliosta pitää karsia ainekset, jotka aloittavat mahassa käymisprosessin. Hiilihydraatit yhdessä hiivojen kanssa tekevät juuri niin ja aiheuttavat kaasun muodostumista suolistoon.

Ainakin näitä ruoka-aineita kannattaa varoa ja vähentää:

1. Sipuli ja valkosipuli ovat helposti käymisprosessin vatsassa.

2. Ruisleipä on monille vatsoille liikaa.

3. Kukkakaali sisältää sokerialkoholeja, jotka ovat sekä laksatiivisia että kaasua muodostavia.

4. Vesimeloni sisältävät käymiseen sopivia kuituja mutta myös fruktoosia ja sokerialkoholeja.

5. Avokado on sokerialkoholeja: kaasua muodostuu helposti.

6. Pavut sisältävät samoja vesiliukoisia kuituja kuin sipulit.

7. Omenat ja päärynät sisältävät sekä fruktoosia että sokerialkoholeja.

8. Cashewpähkinät vaativat varovaisuutta, jos on herkkä vatsa. Lisäksi niissä on valtavasti kaloreita.

9. Maito ja jäätelö ovat laktoosipitoisina varottavia monille.

Lähde: Expressen