Testaa tietosi ortodoksikodista

Suomessa on noin 60 000 ortodoksia, joista osa noudattaa kodissaan kirkon vankkoja perinteitä. Yksi ortodoksikodin tunnistettavista piirteistä on ikoni.

Testaa miten hyvin tunnet ortodoksien tavat. Kysymykset ovat ensin ja vastaukset jäljessä. Kysymyksiin vastaa Kuopion ortodoksisen seurakunnan isä Harri Peiponen.

1. Miten ortodoksien koti pyhitetään eli siunataan, kun sinne on muutettu?

a) Huiskalla heiluttamalla

b) Vettä heittelemällä

c) Loitsuja luettelemalla

2. Miten ikoni asetetaan?

a) Eteiseen etelää kohti

b) Makuuhuoneeseen pohjoista kohti

c) Olohuoneeseen itää kohti

3. Mikä ei saa olla kotialttarin vieressä?

a) Tulisija

b) Sänky

c) Televisio

Isä Harri Peiposen vastaukset:

1. b) Pappi vihmoo huoneet pyhitetyllä vedellä. Näin tehdään sekä vasta rakennetuissa, uusissa kodeissa että silloin, kun muutetaan vanhaan asuntoon. Näin kodista tulee paikka, jossa asukkaat asuvat Jumalan suojassa. Tarkoitus on, että he pyrkivät elämään sovussa toisiaan auttaen.

2. c) Ortodoksisessa kotialttarissa ikoni on asetettu itään päin olohuoneen nurkkaan. Alttari on silloin ylösnousemukseen ja auringonnousuun päin, kuten ortodoksikirkoissakin.

Ortodoksikodeissa on lähes aina ainakin yksi ikoni, joskus useita. Ikoni saattaa olla myös autossa, veneessä ja lompakossa.

Ikoni kuvaa usein jotakin pyhää ihmistä. Ikonina voi olla esimerkiksi Kristus-ikoni, Jumalansynnyttäjän ikoni tai jokin muu pyhien ihmisten ikoneista.

3. c) Televisio ei saa sijaita kotialttarin vieressä, ettei se kilpaile asukkaiden huomiosta.

Tiesitkö myös tämän?

Ikonin lisäksi kotialttarissa voi olla lampukka eli ikonin edessä poltettava öljylamppu, tuohus sekä rukous- ja hartauskirja. Joissakin ortodoksien kotialttareissa on myös kalteva pöytä eli analogi, jonka päällä rukous- ja hartauskirjaa säilytetään. Pyrkimys on, että alttarin äärellä rukoillaan aamuin illoin ja lauletaan tuttuja veisuja.

– Jos rukoilemiseen ei ole aikaa, kehottaisin tekemään ainakin ristinmerkin. Tuohuksen sytyttäminen illalla kuvaa elävää rukousta.

Tässä kodissa puhaltavat rakkaus ja ortodoksiset tuulet