Pizzanmaistelijat arvuuttelivat voittajasta: "Varmaan Rossosta tai Kotipizzasta"

Kuopiolaiset saivat äänestää Kuopion parasta pizzeriaa kesän alussa. Kehut kolmelle parhaalle pizzerialle Trattoria Sorrentolle, Pizzanpaikalle ja Noutopizzerialle, olivat sitä luokkaa, että oli testattava, olivatko kärkikolmikkoon äänestettyjen pizzerioiden pizzat maineensa veroisia.

Maistelu suoritettiin sokkotestinä keskiviikkona 14.6.. Maistelijoina olivat Savon Sanomien verkkoäänestyksessä arpanonnen suosimat Eetu Kaipiainen Karttulasta ja Tiina Vartiainen Kuopiosta, Taitaja 2017 -kisassa cateringkokki-sarjan voittaneet Emilia Jokinen ja Tiia Antikainen sekä Kummisetä-ravintolan keittiömestari Kalle Jälänne.

Maisteltavaksi valittiin jokaisesta paikasta yksi pizza. Maisteluun otettiin ne pizzat, joita kuopiolaiset olivat äänestäneet parhaiksi. Trattoria Sorrentosta maisteluun tuli Vota Antonio -pizza, (h. 14,50 e) joka sisälsi parman kinkkua, kirsikkatomatteja, tuoretta Mozzarellaa, parmesanlastuja ja rucolaa.

Pizzanpaikasta tilattiin Sunnuntai Special -pizza. (h. 10,40 e). Siinä täytteinä ovat kinkku, salami, kebab-liha, ananas ja mielikastike. Kastikkeissa oli lukuisia vaihtoehtoja, mutta valitsimme chilikastikkeen, joka oli mainittu yleisön suosikkivastauksissakin.

Noutopizzeriasta maisteluun valittiin Soldato, jossa on kebabia, herkkusieniä, mex-kastiketta, tomaattia ja jogurttia (8,50 e).

Käytännön syistä maistelu suoritettiin Savon Sanomien tiloissa, joten arvioinnin kohteena ei ollut miljöö, palvelu tai tunnelma. Maistelu suoritettiin satunnaisessa järjestyksessä sokkotestinä siten, etteivät maistelijat tienneet, mistä pizzerioista ne olivat. Ruokajuomana oli vissyä sekä limonadia.

Maistelijat antoivat kullekin pizzalle kouluarvosanan 4–10. Pisteet ja yleisöäänestyksen tulos paljastettiin tilaisuuden lopuksi.

Raati pohdiskeli myös sitä, kuuluuko ananas pizzaan.

–  Ei kuulu, Taitaja-kisan voittajanaiset toteavat.

– Se on syöjän oma valinta. Ne ketkä tykkää, ne sitä laittakoot. Jälänne sanoo.

 

Arviot pizzoista maistelujärjestyksessä:

 

Sunnuntai Special on Pizzanpaikan pizza. Pizzeria äänestettiin toiseksi yleisöäänestyksessä.
 

1. Sunnuntai Special

Chilikastike jakoi raadin mielipiteet. Osa piti sitä mielenkiintoisena ja erilaisena. Osa koki, että voimakkaan makuinen kastike peitti täytteiden maut.

Yleisarvio pizzasta kuului:

– Viikonlopun mättöpizza.

Miinukset: Liikaa ja liian montaa erilaista täytettä, vetinen pohja, kebab paksua, kuin pakastepussista suoraan. Liian leveät reunat.

Plussat: Kotoinen pizza, suutuntuma ok. Nälkä lähtee. Lihatäytteiden ystävälle.

Pisteitä yhteensä 33, kouluarvosana 6 1/2.

Soldato, kolmanneksi yleisöäänissä sijoittuneen Noutopizzerian leipomus.
 

2. Soldato

Pizzasta pidettiin hieman enemmän kuin Sunnuntai Specialista, sillä siinä oli paremman makuista kebabia ja tuoretta tomaattia, joka toi raikkautta. Ihmetystä herätti pizzan päälle valutettu valkoinen jogurttikastike. Se ei tuonut raadin mielestä mitään lisäarvoa pizzaan. Yksi raatilainen koki hyvänä, ettei kastikkeet olleet liian hallitsevia.

Plussat: Hyvänmakuista ja laadukkaan oloista kebabia; ohutta, vartaasta vuollun oloista). Ohut pohja, erilainen kuin kotiin tilattavissa pizzoissa yleensä.

Miinukset: Ulkonäkö, vähän mauton.

Pisteitä yhteensä 36,5, kouluarvosana 7+.

Vota Antonio, Trattoria Sorrenton taidonnäyte.
 

3. Vota Antonio

Tätä pizzaa maistellessa raati meni hiljaiseksi ja mietteliääksi.

– Tällaista pizzaa meidän italialainen vaihto-opiskelija teki meille pari vuotta sitten, Kaipiainen sanoo.

– Veikkaan, että tämä pizza on ihan ravintolasta, Jälänne sanoo.

– Ei ole mikään perussuomalainen viritys tämä. Kiva, kun on kokonaisia kirsikkatomaatteja, Antikainen ja Jokinen pohtivat.

Plussat: Paras pohja. Neutraalimpi kastike. Kaunein ulkonäkö. Hyvänmakuinen, täytteiden maku täydensi toisiaan.

Miinukset: Rapeaa pohjaa ei ollut tässäkään.

Pisteitä yhteensä 43,5. Kouluarvosana 9-.

 

Näin ollen raati valitsi parhaaksi pizzaksi näistä Trattoria Sorrenton pizzan, joka oli myös yleisöäänestyksen suosikki.

Sen sijaan äänestyksessä kolmanneksi jääneen Noutopizzerian pizza peittosi yleisöäänissä toiseksi tulleen Pizzanpaikan.

Raati sai arvata, mistä voittajapizza on.

– Varmaan Rossosta tai Kotipizzasta, raati veikkasi.

Kun toimittaja kertoo pizzan olevan Sorrentosta, Kaipiainen kommentoi:

– Kyllä huomasi, että se on italialialaista.

Jälänne on syönyt Pizzanpaikassa joskus vuosia sitten. Silloin hän muisteli syöneensä parempaa pizzaa. Noutopizzerian pizzoista hän oli kuullut huhuja, että ne ovat hyviä.

– Sori Antti (Korhonen), kun haukuin sun pizzaa, Jälänne naurahti. Noutopizzerian yrittäjä on hänen tuttunsa.

Raadin jäsenillä pizzapaikan valintaan vaikuttaa mm. sijainti, suositukset ja täytteiden laatu.

– Kiva kokeilla välillä myös uusia paikkoja, hoitoalalla työskentelevä Vartiainen sanoo.

– Jännä, ettei missään näistä ollut heitetty oreganoa päälle, Antikainen sanoo.

Raati piti tasoeroa kolmen pizan välillä suurena.

– Nämä ovat suosituimmat paikat, eivät välttämättä parhaimmat, Jälänne tulkitsee.

 

Näillä raadin vinkeillä teet kotona parempaa pizzaa:

Pizzan tekeminen ei ole vaikeaa, mutta oikean hyvän pizzan tekeminen vaatii jo hieman enemmän vaivaa.

-Käytä tuoreita raaka-aineita. Esimerkiksi säilykesienien korvaaminen tuoreilla tuo pizzaan lisäarvoa. Kinkkusuikaleen sijaan palvikinkusta itse leikkaamalla saa maukkaamman täytteen.

-Mutti-tomaattimurskasta tai paseeratusta tomaatista tehdyn tomaattikastikkeen voi maustaa yrteillä, mutta kastikkeen keittämistä ammattilaiset pitivät turhana.

-Taikina kannattaa tehdä hyvistä jauhoista ja ajoissa: Suositus on tehdä pizzataikina mieluiten vuorokautta ennen paistoa jääkaappiin valmiiksi. Kuusi tuntiakin Jälänteen mukaan riittää, niin taikina ehtii kohota.

-Paista pizza pizzakivellä.  Jälänteen mukaan sellaisen voi saada marketeista 20-30 eurolla.

-Paista pizza kuumassa lämpötilassa, 250 c.

-Älä laita liikaa täytteitä, niin pohja ei jää lötköksi. Kolme täytettä per pizza on ihanteellinen.

Pizzaäänestyksen voittaja selvillä: Kuopion parhaassa pizzeriassa ei ananasta pizzaan laiteta

Uusimmat

Ruoka

Haudutettu punakaali

Kylmä tomaattikeitto

Grillipitsa - tätä sinun on kokeiltava!

Pannukakku

Omena-porkkanasämpylät

Hapankaali

Paistetut kesäkurpitsat ja munakoisot

Poro-leipäjuustokeitto

Kesäkeitto

Mausteinen kaalikeitto

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.