Tutkimus: Kielteisten tuntemusten hyväksyminen heikentää niitä - "Negatiivisuus voi kasaantua, jos tuomitset tunteitasi"

Paine siitä, että pitäisi tuntea itsensä myönteiseksi, voi saada olon synkäksi, kertoo Kalifornian yliopiston tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan synkkien mielialojen, kuten surun ja pettymyksen vastaanottaminen voi tehdä olon paremmaksi pitkässä juoksussa. Tutkimukseen osallistuneet ihmiset, jotka yleensä hyväksyvät negatiiviset tuntemuksensa, raportoivat harvempia mielialahäiriöihin liittyviä oireita kuin ne, jotka kritisoivat niitä tai työnsivät niitä pois.

– Ihmiset, jotka tavallisesti hyväksyvät negatiiviset tunteensa, kokevat harvemmin negatiivisia tuntemuksia. Tämä lisää parempaa psyykkistä terveydentilaa, professori Iris Mauss kertoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat eivät vielä tiedä varmaksi, minkä takia ilottomien tuntemusten hyväksyminen voi heikentää niitä.

– Ehkä, jos sinulla on hyväksyvä asenne negatiivisia tuntemuksia kohtaan, et anna niille niin paljoa huomiota. Negatiivisuus voi mahdollisesti kasaantua, jos tuomitset tunteitasi koko ajan, Mauss arvioi.

Tutkimukseen osallistui yli 1 300 yhdysvaltalaista aikuista. Heidän ikänsä, sukupuolensa ja sosio-ekonominen asemansa otettiin huomioon tutkimuksessa, jotta se ei vaikuttaisi tulokseen.

Tutkimus on julkaistu Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä.