Australiassa tukala lämpöaalto - Yölläkin yli 30 asteen helle

Australian itäosia piinaa lämpöaalto, joka on nostanut helteen jopa yli 40 asteen. Lämpötilat ovat reilusti vuodenajan keskiarvojen yläpuolella.

Kuumuus vaivaa erityisesti itäistä ja kaakkoista Australiaa. Esimerkiksi sisämaan Bourken ja Thargomindahin kaupungeissa mitattiin jo keskiviikkona yli 40 asteen hellelukemat.

Myös Sydneyssä meni keskiviikkona 40 lämpöastetta rikki.

Australian ilmatieteen laitos (The Bureau of Meteorology) muistutteleekin kuuman sään vaaroista. Viranomaiset suosittelevat välttämään fyysistä rasitusta ja huolehtimaan erityisesti lasten, vanhusten ja lemmikkien terveydestä.

Kuumuutta vastaan suositellaan runsasta vedenjuontia. Keho kannattaa pitää niin viileänä kuin mahdollista. Viranomaiset vinkkaavat, että viilentymään kannattaa suunnata ilmastoituihin tiloihin.

Viranomaiset muistuttavat myös, että lämpöaalto saattaa vaikuttaa yhteiskunnan toimintoihin, kuten esimerkiksi sähkönjakeluun.

Australian ilmatieteen laitos odottaa perjantaista viikon tukalinta päivää. Perjantaina lämpötilat voivat nousta jopa 45–47 asteeseen joissakin osissa maata.

Yötkään eivät tuo helpotusta, sillä kuumimmilla alueilla yölämpötilatkin pysyvät yli 30 asteessa.

– Meillä on paitsi korkeat päivä- ja yölämpötilat, mutta myös korkea ilmankosteus. Ja se tekee olosuhteista erittäin epämukavat, varsinkin nukkumiseen, meteorologi varoittaa.

Lämpöaallon odotetaan hellittävän maanantaihin mennessä.

Australian lämpöaallosta kertoi muun muassa The Guardian.

Lähteet:

The Bureau of Meteorology

The Bureau of Meteorology Youtube

Weatherzone

The Guardian