Hajanainen EU puskee läpi maahanmuuton uudistuksia

EU-maat yrittävät löytää keinoja hallitsemattoman maahanmuuton varalle hetkellä, jolloin unionin päätöksentekokyky on poikkeuksellisen heikko.

Talvi on hiljentänyt turvapaikanhakijoiden tuloa, mutta Eurooppa yrittää varautua ennalta, jos tulijoiden määrä kääntyy jälleen kasvuun. Varsinkin Libyasta Italiaan pelätään muodostuvan entistä vilkkaampi reitti maahantulijoille.

Turvapaikkajärjestelmästä haetaan poliittista sopua seuraavan puolen vuoden aikana, EU:n pienimmän jäsenmaan Maltan johdolla. Vaihtuvana puheenjohtajamaana Malta yrittää sovittaa eri valtioiden kantoja ja herättää solidaarisuutta myös niissä maissa, joita maahanmuuttokriisi ei juuri nyt akuutisti kosketa.

Kulisseissa maahanmuuttolinjoja valmisteleva varapääministeri Louis Grech oli vielä keskiviikkona hyvin varovainen arvioidessaan, miten maahanmuuttokriisin aiheuttamaa taakkaa jaetaan Euroopassa tasaisemmin. Uusia keinoja tarvitaan, sillä aiemmin sovittu turvapaikanhakijoiden siirtojärjestely on päättymässä syksyllä, eikä sekään ole onnistunut.

– Solidaarisuus on mitä solidaarisuus on. Ymmärrämme kuitenkin myös eri maiden kysymyksiä, Grech sanoi kansainväliselle toimittajajoukolle Maltalla.

Varsinkaan maahanmuutossa omaa, hyvin tiukkaa linjaansa ajavat Tshekki, Unkari ja Puola eivät hevin lähde mukaan EU:n kunnianhimoisiin uudistuksiin.

Maltan pääministeri Joseph Muscat esiintyi puheenjohtajakauden avajaisissa keskiviikkona diplomaattisesti ja lupasi kuulla kaikkia maita.

– Kuten jotkut itäiset kollegatkin ovat painottaneet, on tärkeää varmistaa rajaturvallisuus ennen sopimusta jaetusta vastuusta.

 

Sisäiset siirrot taas esillä

 

Turvapaikanhakijoiden siirtäminen etelästä muualla Eurooppaan nousee jälleen esiin, kun EU-maat yrittävät sopia turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta. Kysymys on vaikea monille EU-maille, myös Suomelle.

Hallitusohjelman tiukan kirjauksen takia Suomi jätti äänestämättä, kun EU-maat sopivat järjestelystä vuonna 2015. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen pitää perustua jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen, minkä lisäksi Suomi on edellyttänyt, että siirtoja tehdään vain kriisitilanteissa.

Turvapaikanhakijoiden yllättäen alkanut tulo Venäjältä on kuitenkin vaikuttanut myös suomalaisten asenteisiin. Episodi muistutti, että myös Suomi sijaitsee EU:n ulkorajalla ja voi joutua vaikeuksiin hallitsemattoman maahanmuuton takia.

 

Monta eri vaihtoehtoa

 

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot ovat vain yksi keino, jolla hallitsemattomaan maahanmuuttoon pyritään vastaamaan, arvioi sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Tuomo Kurri puhelimitse STT:lle. Ratkaisupaletissa ovat mukana myös maahantulijoiden kattavampi rekisteröinti ja vuoropuhelu lähtömaiden, Libyan ja muiden Pohjois-Afrikan maiden kanssa.

– Perusfokus maahanmuuton hallinnan kannalta on, mitä tapahtuu ulkorajoilla ja miten turvapaikkamenettely ja kielteisen päätöksen saaneiden palautukset toimivat, Kurri sanoo.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on haastanut EU:n periaatteen siitä, että vastuu turvapaikanhakijasta on siinä maassa, johon hän ensimmäisenä EU:ssa saapuu.

Vahva tavoite Kurrin mukaan kuitenkin on, että purkamisen sijaan Dublin-menettelyä yhä kehitetään ja Euroopan tärkeästä periaatteesta, ihmisten vapaasta liikkumisesta pidetään kiinni.