Ulkomaat

Korkeimman oikeuden uudesta tuomarista poliittinen myrsky USA:ssa: "Tuomari Scalia oli amerikkalainen sankari"

Korkeimman oikeuden tuomarin Antonin Scalian seuraajasta on virinnyt poliittinen taisto Yhdysvalloissa. Yhdeksänjäsenisen korkeimman oikeuden konservatiivisiipeen kuulunut Scalia kuoli lauantaina 79-vuotiaana.

Korkeimman oikeuden tuomarit nimittää presidentti, mutta valinnalle pitää saada senaatin hyväksyntä. Senaatin republikaanienemmistö kiirehti ilmoittamaan, että Scalian seuraajan nimitys pitäisi jättää marraskuussa valittavalle uudelle presidentille.

Republikaanit pelkäävät, että presidentti Barack Obama yrittäisi nostaa tehtävään liberaalin tuomarin, mikä muuttaisi korkeimman oikeuden ideologista tasapainoa.

Ennen Scalian kuolemaa konservatiivit olivat tuomaristossa 5–4-enemmistössä.

– Amerikkalaisilla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa seuraavan korkeimman oikeuden tuomarin valintaan. Siksi paikkaa ei pidä täyttää ennen kuin seuraava presidentti on valittu, sanoi senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell.

Obama aikoo esittää seuraajaa

Republikaanien vastustuksesta huolimatta Obama aikoo esittää seuraajaa Scalialle. Hän korosti, että senaatti on velvoitettu käsittelemään hänen ehdokkaansa asian reilusti ja viivyttelemättä.

– Aion täyttää perustuslaillisen velvoitteeni ja nimittää seuraaja ajallaan. Otan nämä velvoitteeni vakavasti, ja niin kaikkien pitäisi tehdä. Ne ovat puoluepolitiikkaa suurempia, tässä on kyse demokratiastamme, Obama sanoi.

Myös senaatin demokraattien johtaja Harry Reid muistutti, että senaatilla on velvollisuus täyttää Scalian paikka viivyttelemättä.

– Korkeimman oikeuden käsittelyssä on niin paljon tärkeitä asioita, että senaatilla on velvollisuus täyttää tyhjät paikat mahdollisimman nopeasti. Olisi ennennäkemätöntä viimeaikaisessa historiassa, että korkeimmassa oikeudessa olisi paikka tyhjillään vuoden ajan, Reid sanoi.

Yhdysvalloissa valitaan seuraava presidentti marraskuussa, ja virkavalansa hän vannoo tammikuussa.

Trump kehotti lykkäämään valintaa

Kiista tuomarinimityksestä nousi esiin myös republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien tv-väittelyssä lauantaina. Kärkinimi Donald Trump kehotti republikaaneja lykkäämään uuden tuomarin nimittämistä vaalien yli.

Samaa ehti jo aiemmin vaatia toinen republikaaniehdokas Ted Cruz.

– Tuomari Scalia oli amerikkalainen sankari. Olemme velkaa hänelle ja kansakunnalle sen, että senaatti varmistaa, että hänen seuraajansa nimeää tuleva presidentti, Cruz tviittasi.

Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvalloissa paljon valtaa. Sen päätökset perustuslaillisissa kiistoissa ovat lopullisia. Sillä on monesti ollut myös merkittävä rooli Yhdysvaltojen politiikassa.

Obaman kaudella oikeus on arvioinut useita presidentin määräyksiä, joilla Obama on pyrkinyt ajamaan läpi uudistuksia republikaanienemmistöisen kongressin vastustuksesta huolimatta.

Korkeimman oikeuden viimeisin merkittävä päätös on kuluneelta viikolta: se laittoi Obaman ilmastosuunnitelman jäihin, koska siitä oli nostettu oikeusjuttu alemmassa tuomioistuimessa.

Pisin ura korkeimmassa oikeudessa

Scalia oli pisimpään oikeudessa istunut tuomari. Presidentti Ronald Reagan nimitti hänet tehtävään vuonna 1986. Hänet tunnettiin korkeimman oikeuden konservatiivituomareista jyrkimpänä.

Amerikkalaismedian mukaan Scalia kuoli nukkuessaan. Aiemmin hän oli valitellut huonoa oloa ystävilleen.

Uusimmat

Ulkomaat

Yöllinen pommi-isku Brysselissä aiheutti suuret aineelliset vahingot

Zika leviää paikallisesti Singaporessa

Saksan varaliittokansleri: EU voi valua viemäristä, jos brexit hoidetaan huonosti

Trump lupaa avata maahanmuuttopolitiikkaansa Arizonassa

Yli 60-vuotiaiden työttömien päästäminen eläkkeelle maksaa

Syyttäjä: Mafia pidettävä erossa Italian järistyksen jälleenrakennuksesta

Reuters: Italia pelasti 1 100 ihmistä Välimereltä

Kolumbiassa astui voimaan tulitauko

Järjestö: Turkki surmasi kymmeniä siviilejä Syyriassa

Ruotsin pankit eivät enää huoli luottotappioita väärällä henkilöllisyydellä haetuista lainoista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.