MH17-lennon uhreille julkistetaan muistometsikkö Hollannissa

Hollannissa julkistetaan tänään muistomerkki maahan syöksyneen MH17-lennon uhreille. Muistomerkki on metsikkö, jossa on 298 puuta, yksi jokaiselle kuolonuhrille. Puut on istutettu lähelle Amsterdamin Schipholin lentokenttää, josta Malaysia Airlinesin matkustajakone lähti viimeiselle matkalleen kolme vuotta sitten.

Muistometsikön paljastustilaisuuteen osallistuu uhrien omaisten lisäksi myös viranomaisia sekä Hollannin kuningaspari, kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut kone ammuttiin alas ohjuksella Ukrainassa. Kaikki koneessa olleet ihmiset kuolivat. Uhreista suurin oli hollantilaisia. Venäjän tukemien separatistien epäillään olleen ohjusiskun takana, mutta Venäjä on syyttänyt tapauksesta Ukrainaa.

Ohjus tuotiin Venäjältä

Kansainvälinen tutkijaryhmän (JIT) mukaan kone ammuttiin alas Venäjältä Ukrainaan tuodulla Buk-ohjuksella. Tutkijaryhmä julkisti viime syksynä työnsä tuloksia, mutta teosta epäiltyjä ei ole vielä nimetty. Tutkinnan lopullisena tavoitteena on nimetä tekoon syyllistyneet henkilöt.

Tutkijat ovat kertoneet tunnistaneensa noin sata henkilöä, jotka liittyvät tavalla tai toisella koneen alas ampumiseen ja Buk-ohjuslavetin liikkeisiin.

Tutkijaryhmään kuuluvat maat Australia, Belgia, Malesia, Hollanti ja Ukraina ovat sopineet yhdessä, että mahdolliset epäillyt tuodaan oikeuden eteen Hollantiin.