Sukellusvenemysteeri odottaa ratkaisuaan – aluksen rakentaja vangittu

Missä on kateissa oleva 30-vuotias ruotsalainen naistoimittaja? Löytyykö hän Kööpenhaminan lähivesillä uponneen tanskalaisen sukellusveneen sisältä? Näihin kysymyksiin odotetaan vastausta niin Ruotsissa kuin Tanskassa.

Vielä lauantaina varmoja vastauksia ei ainakaan julkisuuteen annettu, mutta sukellusveneen rakentanut tanskalaiskeksijä 46-vuotias Peter Madsen vangittiin 24 päiväksi. Hänen epäillään aiheuttaneen varomattomuuttaan naistoimittajan kuoleman. Sen sijaan häntä ei vangittu epäiltynä taposta.

Lehtitietojen mukaan Madsen vakuutti oikeudenistunnossa syyttömyyttään. Oikeudenkäynti kööpenhaminalaisessa käräjäoikeudessa pidettiin suljettujen ovien takana. Madsenin asianajaja olisi puolestaan halunnut käydä istunnon avoimin ovin.

Kööpenhaminan lähivesille perjantaina uponneen sukellusveneen nosto alkoi lauantaina aamupäivällä. Tanskan poliisin mukaan rikospaikkatutkijat tarkastavat hylyn, kunhan se saadaan tuotua satamaan Kööpenhaminaan, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n uutiset.

Jäikö toimittaja satamaan?

Ruotsalaistoimittajan piti tehdä reportaasi sukellusveneestä. Hänet nähtiin Madsenin kanssa veneellä Kööpenhaminassa torstai-iltana noin kello 19.30 paikallista aikaa. Madsenin mukaan toimittaja olisi siirtynyt maihin pari tuntia myöhemmin.

Sukellusvene upposi perjantaina aamupäivällä. Madsen pelastui vahingoittumattomana, mutta naistoimittajaan ei ole saatu yhteyttä. Toimittajan omaiset ilmoittivat katoamisen jo perjantain vastaisena yönä.

Naistoimittajan katoaminen on herättänyt huomiota maailmallakin, koska hän on työskennellyt myös ulkomaisille tiedotusvälineille, kuten New York Timesille ja Guardianille. Hänen asemapaikkojaan ovat New York ja Peking, kertoi Aftonbladet.

Madsen tunnetaan sukellusveneen lisäksi rakettipuuhailustaan. Madsen rakensi vuonna 2008 ryhmänsä kanssa raketin, jolla oli tarkoitus viedä ihminen avaruuteen. Ryhmä teki onnistuneita kokeita, mutta avaruuteen asti kukaan ei päässyt.

Tanskalaiseen sukellusvenemysteeriin odotetaan vastausta – löytyykö kateissa oleva toimittaja aluksen uumenista?