Tutkijat saattoivat löytää syyn siihen, miksi nakkikioski houkuttelee humalaisia

Alkoholipitoinen ilta päättyy usein hirvittävään nälkään, joka ajaa nakkikioskin jonoon tai pitserian tiskille. Miksi ihminen tulee humalassa niin nälkäiseksi, vaikka alkoholista saakin melkoisen annoksen kaloreita?

Asiaa tutkivat lontoolaisen Francis Crick -instituutin tutkijat. Tutkimustulosten perusteella alkoholi aktivoi aivoissa osia, jotka lisäävät ruokahalua. Tutkimus julkaistiin Nature Communications -verkkosivuilla, siitä kertoivat muun muassa Scientific American ja Popular Science.

Tutkimuksessa alkoholin vaikutusta syömiseen tutkittiin kolmen päivän ajan uros- ja naarashiirellä. Hiirille annettiin päivittäin alkoholiannos, joka vastaisi ihmisellä suurin piirtein kahta viinipulloa. Tutkimuksessa havaittiin, että humalaiset hiiret söivät enemmän kuin selvien hiirien verrokkiryhmä.

Kun alkoholia saaneiden hiirien aivoja tutkittiin, huomattiin, että alkoholi vaikutti ravinnonottoa lisäävän AGRP-peptidin aktiivisuuteen. Kun AGRP-peptidin vaikutus estettiin, ei alkoholin määrällä ollutkaan enää niin suurta merkitystä hiiren ruokahaluun.

Hiiritutkimuksesta ei voida vetää suoria johtopäätöksiä alkoholin vaikutuksesta ihmiskehoon. Tutkijat pitävät kuitenkin todennäköisenä, että humalaisten ihmisten ruokahaluun vaikuttaa tismalleen sama ilmiö, koska AGRP vaikuttaa myös ihmisaivoissa nälän tunteeseen.

– En epäile, etteivätkö AGRP:t aktivoituisi ihmisilläkin, tutkija Sarah Cains kommentoi tuloksia Scientific American verkkosivuilla.

Cainsin mukaan olisi mielenkiintoista tutkia myös sitä, miten alkoholi vaikuttaa ruokavalintoihin.

– En ole koskaan ensin juonut alkoholia ja sen jälkeen haaveillut salaatin syömisestä.

– Olisi mielenkiintoista nähdä suosivatko (päihtyneet) hiiret runsasrasvaista ruokavaliota.

Scientific American mukaan alkoholin tiedetään lisäävän ruokahalua, mutta vasta nyt sille ollaan löytämässä syytä. Tutkimustenkin valossa vaikuttaisi siis siltä, että ennen ateriaa nautittu pieni alkoholiannos eli aperitiivi todella herättää ruokahalun.

Scientific American haastattelemat ulkopuoliset tutkijat pitävät tutkimustuloksia mielenkiintoisina ja uskovat, että aihetta kannattaa tutkia lisää.

Kritiikkiä tutkimus saa kuitenkin siitä, ettei hiirikokeissa voida ottaa huomioon sitä, miten ihmisen käytös, ympäristön vaikutus ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat juomisen yhteydessä nautitun ruoan määrään.

Lähteet:

Nature Communications

Popular Science

Scientific American