Luvassa upea suomalaiskausi? "Ferrari näyttää yksinkertaisesti erittäin hyvältä"

Formula ykkösten edellisestä suomalaisvoitosta tuli perjantaina kuluneeksi tasan neljä vuotta. Nyt onkin käynnissä suomalaisten pisin kuiva kausi autourheilun kuninkuusluokassa sen jälkeen, kun Mika Häkkinen katkaisi kauden 1997 päätöskisassa Keke Rosbergin viimeisestä voitosta alkaneen lähes 12 vuoden voitottoman jakson.

Kuiva kausi kuitenkin katkeaa suurella todennäköisyydellä kauden 2017 aikana. Sekä Kimi Räikkösellä että Valtteri Bottaksella on hyvät asetelmat nousta palkintopallin korkeimmalle korokkeelle.

Bottaksen Mercedes ja Räikkösen Ferrari ovat talvitestien perusteella kaksi parasta autoa. Niiden keskinäiset voimasuhteet selviävät kunnolla vasta viikonloppuna Australiassa, mutta on selvää, että Ferrari on kuronut Mercedeksen viimevuotisen etumatkan kiinni ainakin suurimmaksi osaksi.

Ferrarin uusi auto vaikutti testeissä erinomaiselta. Se toimi hyvin kaikilla rengasseoksilla ja niin pitkissä kuin lyhyissäkin vedoissa. Räikkönen ajoi talven nopeimman kierrosajan Barcelonassa ja sanoi, että olisi voinut mennä kovempaakin.

– Ferrari näyttää yksinkertaisesti erittäin hyvältä autolta. Se ei tarkoita että se pystyisi välttämättä lyömään Mercedeksen, mutta asiat näyttävät lupaavilta, pitkään F1:ssä teknisenä johtajana toiminut Gary Anderson sanoi Autosportille.

Ainoa mahdollinen haastaja Ferrarille ja Mersulle on viime vuoden MM-kakkonen Red Bull, joka piti testeissä matalaa profiilia. Energiajuomatalli saattaa nousta voittokamppailuihin kauden edetessä.

 

Huipputärkeä näytönpaikka

 

Vaikka Mercedes piti parasta vauhtiaan testeissä piilossa, on takuuvarmaa, että mittavista sääntömuutoksista huolimatta maailmanmestaritalli on mukana voittotaisteluissa heti kauden alusta lähtien.

Yhdeksän palkintosijaa F1:ssä ajaneella Bottaksella, 27, on nyt elämänsä tilaisuus ottaa uransa avausvoitto. Nastolalaiselle avautui unelmadiili Mercedeksellä, kun tuore maailmanmestari Nico Rosberg ilmoitti yllättäen heti kauden jälkeen lopettavansa uransa. Siirto pois laskusuunnassa olevalta Williamsilta oli Bottaksen uran kannalta tärkeää.

Voittotili olisi myös parasta avata, sillä Mercedekselle on pitkä jono halukkaita kuljettajia. Jos Bottas ei onnistu kauden alkupuoliskolla toivotulla tavalla, saattaa Mersu-pesti jäädä yhden kauden mittaiseksi.

 

Tallikaverit kantoina kaskessa

 

Molempien suomalaiskuskien pahin vastustaja löytyy oman tallin sisältä. Sekä Mercedeksen Lewis Hamilton että Ferrarin Sebastian Vettel ovat ennakkosuosikkeja talliensa sisäisissä kamppailuissa ja myös MM-taistelussa.

Kolminkertainen mestari Hamilton on Bottakselle kovin mahdollinen vertailukohta ja suomalaisen oppimiskäyrä uudessa tallissa on jyrkkä. Rosberg kuitenkin osoitti, että supernopean brittikuskin lyöminen on mahdollista.

Räikkönen ei ole voittanut sen jälkeen, kun hän vei Lotuksella kauden 2013 avauskisan Melbournessa. 37-vuotias suomalainen ajoi kuitenkin kaudella 2016 paremmin kuin pitkään aikaan ja yllättäen löi Vettelin aika-ajovertailussa.

Aika-ajot ovat olleet viime vuosina Räikkösen heikkous, mutta vuoden 2007 maailmanmestarin kisavauhti on yhä sillä tasolla, että auton antaessa siihen tilaisuuden hän voi kasvattaa voittosaldoaan. Yksikin voitto nostaisi Räikkösen Mika Häkkisen edelle yksin kaikkien aikojen voitokkaimmaksi suomalaiskuljettajaksi.