Usain Bolt antoi syyn unohtaa

Yhdeksän vuoden ajan Usain Bolt on tarjonnut yleisurheilulle syyn unohtaa.

Unohtaa, että Kansainvälisen yleisurheiluliiton korruptoitunut johto peitteli pitkäaikaisen puheenjohtajansa Lamine Diackin johdolla dopingia ja kiristi kärynneitä urheilijoita.

Unohtaa, että perinteinen yleisurheilumahti Venäjä on suljettu kokonaan kansainvälisistä kisoista valtiojohtoisen dopingin takia.

Unohtaa uutiset Jamaikan, Etiopian ja Kenian kaltaisten yleisurheilumahtien dopingvalvonnan löysyydestä.

Unohtaa, että kun Bolt pamahti maailman tietoon Pekingin olympialaisissa 2008, sprintterikuningatar Marion Jones istui yhä vankilassa valehdeltuaan dopingista viranomaisille.

Unohtaa, että yleisurheilun historia on niin dopingin kyllästämää, että vireillä on hanke ennätyslistojen aloittamiseksi alusta.

Unohtaa, että yleisurheilu on hävinnyt suurille palloilulajeille kisan hyväpalkkaisten urheilijoiden työpaikkojen luomisessa.

Unohtaa, ettei yleisurheilulla ole Boltin lisäksi ainuttakaan toista globaalia supertähteä, valtavirtaan yltänyttä esiintyjää, joka pystyisi vangitsemaan kokonaisen stadionin huomion juoksematta askeltakaan.

 

Dopingista kärähtämätön supersankari

 

Nyt syy unohtaa on poissa. Uransa päättänyt Bolt jättää aukon, jonka täyttäjää ei ole näköpiirissä. Eteläafrikkalaisesta Wayde van Niekerkistä voi hyvin tulla ensimmäinen ihminen, joka juoksee 400 metriä alle 43 sekunnin, mutta puheet hänestä yleisurheilun uusina kasvoina vain alleviivaavat Boltin ainutlaatuisuutta.

Van Niekerk on hiljainen persoona, ja hänen matkansa – 200 ja 400 metriä – eivät ole sama kuin satanen, jonka kuningasta kutsutaan maailman nopeimmaksi mieheksi. Eikä van Niekerkillä ole iskevää nimeä, joka voisi olla mainostoimiston keksimä.

Van Niekerk on jo ME-mies, olympiavoittaja ja maailmanmestari, mutta hänen nimensä resonoi yleisurheiluyleisössä – ei koko ihmiskunnassa.

Bolt on antanut yleisurheiluihmisille syyn uskoa ihmeisiin ja ennätyksiin. Hän on ollut dopingista kärähtämätön urheilija lajissa, joka on ikuisesti toipumassa viimeisimmästä dopingskandaalista.

Pekingissä 2008 voittamansa pikaviestin olympiakullan Bolt menetti joukkuetoverinsa Nesta Carterin jäätyä uusinta-analyysissä kiinni piristeestä.

Tämän vuoden keväällä saksalainen tv-yhtiö ARD paljasti, että Pekingin 2008 olympialaisten dopingtestinäytteiden uusinta-analyysissä oli löydetty klenbuterolia jamaikalaisurheilijoiden näytteistä. Nimiä ei tullut julki, sillä Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ja Maailman antidopingtoimisto Wada hautasivat tutkinnan hiljaisesti ja KOK julisti urheilijat syyttömiksi.

KOK perusteli päätöstään sillä, että klenbuterolia oli löytynyt näytteistä erittäin pieniä määriä ja että syynä saattoi olla liharuoka. Mutta klenbuteroli on aine, jolle ei ole testeissä raja-arvoja: pieninkin määrä tarkoittaa positiivista testitulosta. Ja Jamaikan olympiajoukkue oli lihan aiheuttamien klenbuterolikäryjen pelossa lennättänyt Pekingiin omat ruokansa ja oman kokkinsa.

Tämäkin uutinen jäi vähälle huomiolle. Mutta nyt yleisurheilulle turvallista unohtamista tuonut supersankari on poissa.

Kirjoittaja on STT:n urheilutoimittaja.

Obiri kukisti Ayanan 300 metrin kirillään

Ojala taisteli sijalle 14 MM-kävelyssä – "Aleksilla oli kulku päällä"

Bolt kiitti ja totesi: Tämä ei ollut tapa jolla halusin lopettaa MM-kisat

Pitkämäki heitti viidenneksi, mestaruuden vienyt Vetter kesti paineet ja rehkimisen

Boltin ura päättyi jalkavammaan – Satasen mestari Gatlin muistutti: MM-Lontoo ei määrittele Boltin uraa

Vetter kesti paineet ja rehkimisen

Pitkämäki vahva finaalissa - edelle jäi silti neljä miestä

Mayer kirkasti kymmenottelun olympiahopeansa MM-voitoksi

Etopian Edris ehti Farahin edelle britin jäähyväisissä

Pearson selätti vammat ja juhli kuuden vuoden tauon jälkeen pika-aitojen MM-kultaa