Sihvonen: KalPa on kuin vihainen ampiaislauma – "Oivaltaako Kapanen jujun?"

Liigassa tukevasti toisena oleva KalPa on kentällä kuin pesästään hyökkäykseen lähtevä ampiaisparvi, kirjoittaa blogissaan jääkiekkotoimittaja Petteri Sihvonen.

– KalPa pelaa kaikkialla kaukalossa ja lähes kaiken aikaa ampiaisjääkiekkoa. Käsite kuuluu: KalPan ampiaisjääkiekko, Sihvonen toteaa.

– Jokainen yksittäinen pelaaja on kuin vihainen ampiainen, ja viisikkona pelaajat ovat kuin joukko aggressiivisia ampiaisia. Melkeinpä vain viivelähdön alkuvaiheessa KalPan Ampiaisjääkiekko kokee lyhyen hetkellisen seesteisen vaiheen. Samoin trapin esivalmisteluissa viisikko rauhoittuu, mutta vain hetkeksi. Muutoin hyökätessä ja puolustaessa KalPan ampiaisjääkiekko on sekä yksilöiden – ja etenkin yksilöiden, alleviivaisin – että viisikon osalta energistä tulta ja tappuraa.

KalPan edeltäviä kausia suoraviivaisemman pelitavan ydin on Sihvosen mukaan laadukas syöttäminen ja lyhyet välimatkat.

– Nyky-KalPa pelaa erittäin tiiviillä viisikolla, jossa pelaajien väliset ”napanuorat” ovat ennätysmäisen lyhyet. Pelaajat pysyvät pääsääntöisesti omilla kaistoillaan, mikä osaltaan lyhentää luistelumatkoja.

– Tullaan siihen, minkä valtavan työn Pekka Virta on tehnyt noin kymmenessä vuodessa Kuopiossa juurikin syöttämisen ja syötön vastaanottamisen tiimoilta.

Sihvonen näkee KalPan tämän kauden otteissa myös yhteyden myös Virran valmennustiimiin kuuluvan ja joukkueen ensi kauden päävalmentajan Sami Kapasen omaan peliuraan.

– Minulle lähes jokaisesta KalPan tämän hetken pelaajasta ja siitä, miten he pelaavat, tulee pakottamatta mieleeni Sami Kapanen ja se, miten Kapanen itse pelasi. Kapanen oli energinen, aktiivinen, liikkuva ja kiukkuinenkin pelaaja.

Siitä huolimatta Sihvonen ei ole täysin vakuuttunut siitä, pärjääkö KalPa ampiaisjääkiekolla Kapasen aikana Liigassa.

– Ratkaisevaa on, oivaltaako Kapanen sittenkään sitä, ettei ampiaisjääkiekon keskeisin juju ole yksilöpelaamisen energiassa ja pörräämisessä, vaan enemmänkin pelaajien välisissä etäisyyksissä, sijoittumisissa ja lyhytsyöttöpelissä. Ja sekin on korkeampaa pelaamisen matematiikkaa, josta Kapasella on vielä kyntensä näyttämättä, että myös ampiaisjääkiekkoon pätee se, että jos peliä haluaa entisestään nopeuttaa, sitä on ensin hidastettava. Eli vaikeuksien tullen ei saa pelaajia pyytää saati käskeä yrittämään entistä enemmän vaan pikemminkin on höllättävä.

Lue Sihvosen blogi kokonaan tästä.

Kalakukkoparlamentti paljastaa kaksi Liigan seurasiirtoa

Riikolan kasvot pitää kuvata: "Kipu oli todella kova"