Haastajaa ei laskettu stadionille: Wayde van Niekerk kesti suosikin paineet

Miesten 400 metrin olympiavoittaja ja maailmanennätysmies Wayde van Niekerk on nyt myös kaksinkertainen maailmanmestari. 25-vuotias eteläafrikkalainen uusi kahden vuoden takaisen mestaruutensa Pekingistä, kun hän voitti Lontoon ratakierroksen ajalla 43,98.

Hopean otti Bahaman Steven Gardiner ja pronssia Qatarin Abdalelah Harouan.

Finaalin odotettu kamppailu van Niekerkin ja botswanalaisen Isaac Makwalan välillä ei toteutunut, kun virkailijat eivät laskeneet IAAF:n ja Britannian terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti Makwalaa kisa-alueelle noroviruksen takia.

Maanantaina Makwala jäi sivuun 200 metrin alkueristä sairastelun takia, mutta BBC:n lähetyksessä vierailleen Botswanan joukkueen lääkintähenkilöstöön kuuluvan Simon O'Brienin mukaan Makwala halusi kilpailla tiistaina päämatkallaan eikä siihen ollut enää terveydellisiä esteitä.

Juoksun lopun kevyennäköisesti rullanneen Van Niekerkin tämän kauden maailman kärkiaika ratakierroksella on edelleen 43,62. Eteläafrikkalainen tavoittelee Lontoosta myös 200 metrin maailmanmestaruutta ja näytti säästävänratakierroksella energiaa myös 200 välieriin ja finaaliin.

Miesten 800 metrin finaali oli eurooppalaisittain vahva kilpailu. Ranskan Pierre-Ambroise Bosse vei mestaruuden kauden parhaallaan 1.44,67 ja Puolan Adam Kszczot otti hopeaa. Eurooppalaisten rintaman rikkoi vain Kenian Kipyegon Bett joka kukisti ennätyksensä juosseen isäntämaan Kyle Langfordin pronssitaistelussa vain neljällä sadasosalla.

Miesten 3000 metrin esteissä Kenian valtakausi jatkui, kun Conseslus Kipruto kukisti loppusuoralla Marokon Soufiane Elbakkalin ja kilpailua pitkään tahdittaneen Yhdysvaltojen Evan Jagerin. Rion olympiavoittaja Kipruton voittoaika Lontoossa oli 8.14,12.

Seiväspaikalla nähtiin upea kamppailu maailmanmestaruudesta, kun koko mitalikolmikko ylitti 589. Mestaruuden vei kolmannellaan 595 ylittänyt Yhdysvaltojen Sam Kendricks, Puolan Piotr Lisek otti hopeaa ja Ranskan Renaud Lavillenie pronssia.

Tshekin 36-vuotias Barbora Spotakova palasi naisten keihäänheiton maailmanmestariksi kymmenen vuoden tauon jälkeen. Spotakovan paras kantoi 66,76. Kaksi muuta mitalia menivät Kiinaan. Hopeaa otti Lingwei Li ja pronssia Huihui Lyu.