Cocktailkutsut taskussa

Sen avulla poliitikot puhuvat kannattajilleen ja kansat nousevat johtajiaan vastaan. Se julkaisi ensimmäiset kuvat onnettomuuspaikalta, kun US Airwaysin lento 1549 teki pakkolaskun Hudsonjokeen Yhdysvalloissa tammikuussa 2009.

Kun muilta tiedotusvälineiltä estettiin yhteydenpito Iranista presidentinvaalien jälkeisissä mellakoissa, se kertoi muulle maailmalle tapahtumista tuoreeltaan.

Se ei ole televisiokanava tai sanomalehti. Se ei ole myöskään sosiaalinen verkkomedia Facebook vaan sen lähin kilpailija Twitter.

Internetin yhteisösivusto Twitter on näkynyt vahvasti monissa uutisissa sen merkittävän roolin vuoksi Iranin mielenosoituksissa. Yhdysvalloissa Twitteristä tuli poliitikkojen arkipäivää, kun presidenttiehdokas Barack Obama käytti sitä onnistuneesti osana vaalikampanjaansa 2008.

Suomalaisia Twitter ei ole kuitenkaan kiinnostanut yhtä paljon kuin Facebook.

Kevyt Facebook Helpoin tapa luonnehtia Twitteria on kutsua sitä Facebookin kevytversioksi. Ulkoasu on kilpailijaansa verrattuna pelkistetympi, eikä siellä ole suurta valikoimaa ohjelmia tai pelejä, joiden parissa tuhlata aikaansa. Koko Twitterin olemus perustuu mikrobloggaukseen eli korkeintaan 140 merkin pituisiin viesteihin pakottaen käyttäjän ilmaisemaan itseään ytimekkäästi tai lyhenteitä suosien.

Tällaista viestiä kutsutaan englanninkielen sanalla tweet, jonka voi suomentaa esimerkiksi viserrykseksi.

Pelkkä viestien lähettely ei kuitenkaan ole palvelun varsinainen koukku, vaan käyttäjällä on myös mahdollisuus seurata muiden viestittelyä lisäämällä heitä eräänlaiseen seurantalistaan. Tällöin kaikkien seurannassa olevien viserrykset muodostavat yhtenäisen virran sekalaisia Twitter-viestejä.

Näin voi seurata helposti yhdellä silmäyksellä, mitä kaikkea oman kontaktiverkoston jäsenille kuuluu.

Edelläkävijä

Helsinkiläinen viestintäkonsulttina toimiva yrittäjä Kristiina Pääkkönen on edelläkävijä Suomen Twitter-rintamalla, sillä hänellä palvelunsa on ollut osana yksityis- ja työelämää jo vuoden verran. Työssään hän auttaa erilaisia yhteisöjä keskustelemaan enemmän sidosryhmiensä kanssa, missä Twitter on ollut apuna.

- Twitter on verkostoitumistyökalu, se on sekoitus mikroblogia ja pikaviestintä, Pääkkönen kuvaa.

Verkostoituminen on Twitterissä jopa tärkeämpää kuin Facebookissa, koska tarjolla oleva sisältö muodostuu kokonaisuudessaan niistä viserryksistä, joita on päättänyt seurata. Pääkkönen kuvaileekin sivustoa cocktailkutsuiksi, jonne kaikki ovat tervetulleita.

- Facebookia voi verrata syntymäpäiväkutsuihin, jonne mennään kavereiden kanssa. Twitter taas on globaali cocktailtilaisuus, jossa voi tutustua myös vieraisiin. Twitter on kuin taskussa mukana kulkevat bileet, Pääkkönen pohtii.

Viserryksiä tien päältä Twitter on alusta alkaen suunniteltu mobiiliviestinnän tarpeisiin. 140 merkin raja myötäilee kännyköiden tekstiviestien pituusrajoitusta, ja visertäminen luonnistuu helposti esimerkiksi puhelimen omalla nettiselaimella. Kristiina Pääkköselle tien päältä visertely on arkipäivää.

- Olen tweettaillut tulostietoja jääkiekkomatsista ja tunnelmia joulun kotiseutukierrokselta. Äskettäin matkallani sukulaisiin ikuistin kännykällä itäsuomalaisen talvimaiseman ja lähetin kuvan saman tien Twitteriin muiden nähtäville.

Pääkkösen mielestä sosiaalisen median reaaliaikaisuus tuo uusia ulottuvuuksia myös yritysten asiakaspalveluun ja lisää kuluttajien valtaa. Esimerkiksi huonot asiakaskokemukset jaetaan verkostoitumispalvelujen avulla erittäin nopeasti. Twitter on siis tehokas työkalu yrityksen julkisuuskuvan hallinnassa.

- 2010-luvun menestyjiä ovat yritykset, jotka kuuntelevat ja palvelevat asiakkaitaan juuri silloin kun he haluavat. Tämä on nyt teknisesti mahdollista, Pääkkönen toteaa.

Twitter yhdistää ihmisiä tehokkaasti maailmalla järisyttäen jopa yhteiskuntien valtarakenteita. Nähtäväksi jää, mikäli myös suomalaiset lähtevät mukaan tähän verkkovallankumoukseen.

Uusimmat

Viihde

Kätfish tekee naistennarrausrokkia läpällä tosissaan: "Ketä nää äijät on"

20.09.2017 Sutkaus

IS: Jari Sillanpään kiertueen lipunmyynti käy kuumana

19.09.2017 Sutkaus

Hyvänteossa: Antero Korhonen virkistyi – vaikka sitten väkisin

18.09.2017 Sutkaus

17.09.2017 Sutkaus

Rahastajia oli busseissa vielä 1970-luvulla

16.09.2017 Sutkaus

15.09.2017 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.