Rockabillyn suurlähettiläät

Oli vuosi 1978, kun kaksi Jännevirran teddypoikaa ja yksi Harjamäen hippi päättivät järjestää jammailujuttunsa bändiksi.

Syntyi 14-vuotiaiden jannujen Brandy Rockers, joka heittää lauantaina kaksisataavuotiskeikkansa. Kokoonpanossa veivaavat alkuperäisjäsenet Pertti ”Pera” Ahvenniemi, Markus ”Hisi” Karppinen ja Jarmo ”Jakke” Kämäräinen sekä vuonna 2004 bändin liittynyt Jussi ”Joksa” Jokinen.

Keikan nimi tulee bändin jäsenten yhteisestä iästä, kun jokainen soittaja on syntynyt vuonna 1964.

Brandy Rockersin ensimmäinen rykäisy ei ollut pitkäkestoinen, mutta nimeä ennätti kertyä. Pohjois-Savossa Elviksen ja Teddy and the Tigersin innoittamana syntynyt bändi oli suosittu viihdyttäjä koulujen bileissä ja muissakin tapahtumissa.

– Eka keikka oli aika erikoinen, kun lämmittelimme Hirvilahden nuorisoseuran talolla Airakselan pelimanneja, Hisi Karppinen muistaa.

Keikkapalkkiokin oli mieliinpainuva.

– Saimme viisi Suffelia per äijä. Eli aika samoilla linjoilla kuin nykyisinkin, Karppinen naurahtaa.

Paikallisesta pelimanniseurasta Brandy Rockers nousi nopeasti myös kansallisesti tunnetuksi bändiksi veivaamalla rockin SM-kisoissa finaaliin asti. Voitto jäi haaveeksi Mäntsälässä vuonna 1981, vaikka Kuopion seudulta oli paikalla bussilastillinen kannattajia.

Saman vuoden syksyllä bändi pisti pillit pussiin, kun Ahvenniemi muutti Ouluun.

Uusi tuleminen alkoi vuonna 2004, jolloin Joksa Jokinen tuli yhtyeeseen pystybasson soittajaksi.

– Kävimme jammailemassa Peran sekä Hisin kanssa jo vuonna 2002 ja silloin alkoi kutkutella ajatus Brandy Rockersin paluusta. Joksa oli tuttu kaveri Rockin’ Daddysista ja Hetecazista ja sopi hyvin joukkoon, Kämäräinen kertoo.

Kämäräinen ennätti soittaa Brandyjen välivuosina Rockin’ Daddysin ja Hetecazin ohessa myös Rakkauden Ammattilaisissa. Karppinen puolestaan oli pitänyt tuntumaa yllä muun muassa Barflyssa. Ahvenniemi hioi pitkäksi venyneen tauon aikana lauluaan autossa työmatkoilla.

– Joka jätkällä oli kova halu soittaa ja niin on yhä edelleenkin, Kämäräinen toteaa.

Tällä hetkellä Brandy Rockers on yksi arvostetuimmista kotimaisista rockabillybändeistä. Keikkaa pukkaa säännöllisesti ja myös levy on tekeillä.

– Meillä on myös virityksiä keikkailuun ulkomailla, Jokinen paljastaa.

Keikkoja bändi voisi heittää enemmänkin, mutta harjoittelu on hieman ongelmallista, kun Ahvenniemi asuu nykyisin Tampereella.

– Treeneissä ainakin on hauskaa, kun Jakke korvaa Peran laulajana. Niitä lauluja ei nauramatta kuuntele, Jokinen heittää.

Kun kyse on viisikymppisistä rokkikukoista, paljon muistoja on tarttunut matkan varrelta.

Kämäräinen ihmettelee yhä sitä, kuinka Ahvenniemen vanhemmat jaksoivat kuskata soittajia Karppisen autotallin treeneihin joka viikonloppu.

– Olimme vilkkaita nuoria poikia ja täysin rock’n’rollin viemiä. Peran vanhemmat puolestaan lauloivat automatkoilla virsiä eli olihan siinä kontrastia.

Karppinen muistaa puolestaan Kaavin Iloharjun keikan, jolloin jotkut ilkiöt olivat heittäneet hänen rumpunsa lumihankeen lukitsemattomasta peräkärrystä.

– Tulihan sitä joskus aiheutettua myös oikosulkuja ja savua keikkapaikoilla, kun rakentelin aika alkeellisia valovirityksiä. Sähkötyön opettajan varastoista löytyi mielenkiintoisia juttuja, mutta eiväthän ne kunnon jännitteitä kestäneet.

Keikka on peruttu vain kerran: syy oli lumi.

– Olimme menossa roudarimme Timo Korhosen kyydissä Pielavedelle kovassa lumimyrskyssä, kun poliisilla oli meille asiaa. Peräkärrin lasti oli kuulemma pakattu sillä tavalla, että oli viisain kääntyä kotiin, Kämäräinen muistaa.

Jokisen paras muisto liittyy soittamiseen.

– Olihan se kova homma, kun pääsimme Jaken kanssa vuonna 1998 Pieksämäellä soittamaan yhdessä Elviksen alkuperäisen bändin jäsenten DJ Fontanan ja Scotty Mooren kanssa.

Brandy Rockers ja The Generals Kuopion ravintola Wanhassa Satamassa tänään 9. elokuuta kello 20.30.

Uusimmat

Viihde

20.10.2017 Sutkaus

Mustavesivaraani lisääntyi neitseellisesti Helsingin Tropicariossa

19.10.2017 Sutkaus

18.10.2017 Sutkaus

17.10.2017 Sutkaus

Milloin ryhdyimme käyttämään nimiä? Veikko vastaa

16.10.2017 Sutkaus

15.10.2017 Sutkaus

Game of Thronesiin etsitään näyttelijöitä Pohjoismaista

Arkistokuva: 110 vuotta Savon Sanomia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.