Veikko vastaa: Maistuuko kumi käärmeelle?

Keväistä huomenta, lukijat!

Kevään mämmi-invaasio sai Mietoa miedomman pohtimaan pomeranssia. Pomeranssinkuori on tuttu mämmimauste ja pomeranssi jokin hedelmä, kysyjä muistaa. Mutta millainen ja mihin muuhun se käy kuin mämmiin?

Pomeranssi (Citrus aurantium), jota myös joskus hapanappelsiiniksi tai osuvammin karvasappelsiiniksi kutsutaan, on appelsiinia muistuttava, yleensä kurttuisempi, sitrushedelmä.

Se on peräisin Koillis-Intian ja Lounais-Kiinan rajamaakunnista, ja sieltä se levisi vähitellen länteen. Tiettävästi arabit toivat hedelmän Eurooppaan 700-luvulla ja espanjalaiset veivät sen mukanaan Amerikkaan jo Kolumbuksen retkien aikaan 1400-luvun lopussa.

Karvautensa takia pomeranssia ei juuri syödä sellaisenaan, ja makea appelsiini syrjäytti sen myöhemmin. Mutta käyttöä sille silti on.

Pomeranssin kuoressa ja siemenissä oleva pomeranssiöljy antaa tuntuvaa appelsiinimaista makua ja tuoksua, usein vahvempaa kuin itse appelsiinissa. Siksi pomeranssiöljyä ja kuivattua pomeranssinkuorta käytetään mausteena mämmin lisäksi kakuissa ja pikkuleivissä. Eikä pomeranssi ole vieras aromiaine likööreissä ja parfyymeissakaan.

Kevät herättää käärmeetkin. Kumisaappaita suositellaan, mutta kuinka kumisaappaat estävät kyyn pureman vai estävätkö, sitä miettii Käärmekammoinen. Ovatko kyyn hampaat liian lyhyet vai liian tylsät läpäistäkseen saappaan?

Molemmista lienee kyse. Tanakka kumi, usein kankaalla vuorattu, on kenkku paikka puraista, vaikka kyyn hampailla sinänsä saisikin kumiin reiän. Lisävastuksena voi vielä olla maastohousun lahje ja paksu sukka.

Toisaalta olen kuullut useita kertomuksia, joissa saappaista huolimatta nilkasta on löytynyt pari hampaanjälkeä. Kannattaa siis joka tapauksessa käyttää ainakin tarpeeksi tukevia saappaita.

Mutta on hyvä myös muistaa, että kyy ei huvikseen ihmistä pure vaan mieluummin pakenee, jos ehtii. Siis tömistele, käärme aistii tärinän.

Lopuksi: tiesittehän, että toinen eksoottinen sitrus, pomeranssiristeytymä bergamotti, on paitsi Earl Grey -teen mauste, myös tärkeä osa alkuperäisen 4711-kölninveden tuoksussa?

Voit lähettää kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio tai veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Uusimmat

Viihde

Laulaja Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet tähdet -ohjelmassa

Kuopion Kirjastokatu vuonna 1969

21.10.2017 Sutkaus

20.10.2017 Sutkaus

Mustavesivaraani lisääntyi neitseellisesti Helsingin Tropicariossa

19.10.2017 Sutkaus

18.10.2017 Sutkaus

17.10.2017 Sutkaus

Milloin ryhdyimme käyttämään nimiä? Veikko vastaa

16.10.2017 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.