Arkistokuva: Rouvasväen yhdistys oli huolissaan köyhistä ja orvoista

Vuonna 1860 perustettu Kuopion rouvasväen yhdistys piti Piispankadulla piispa Frosteruksen rakennuttamassa talossa naisille koulua. Opiskelu talossa alkoi vuonna 1893.

Yhdistys alkoi pitää käsityökoulua Kuopiossa vuonna 1884. Kunnianarvoisten vallasnaisten sydäntä lähellä oli köyhemmän väestönosan toimeentulo ja huoli orpolasten kohtalosta.

Käsityökoulun tavoitteena oli levittää kädentaitoja, sillä oli havaittu kankaiden jäävän kankaiksi ja villat kehräämättä, kun töitä ei ollut opittu. Kun rahasta oli puutetta, niin oli hyvä, jos esimerkiksi vaatteita pystyttiin tekemään ja huoltamaan kotona. Sitä varten tarvittiin koulutusta.

Näin rouvasväen yhdistys perusti koulun, jonka ensimmäinen nimi oli Kuopion Naiskäsityökoulu. Näin vähävaraisille saatiin oppia, kun ompeluseuroin ja lahjoituksin saadut avustukset eivät riittäneet.

Kuopiossa vietetään viikonloppuna 18.–19.3. maaliskuuta Minnan päiviä.

Minnan Päivien ydinsisältöjä ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus, yhteiskunnallisten kysymysten esille tuominen sekä eritoten naisten tekemä taide. Minnan Päivät -kaupunkifestivaalin tarkoituksena on ylläpitää Minna Canthin perintöä ja juhlistaa sitä.

Minnan Päivät yhdistää Minna Canthin ja tasa-arvon päivän tapahtumia sekä teemaan sopivia sisältöjä. Tapahtumaa koordinoi Kuopio Festivals kahdeksatta kertaa.

Minna Canthin syntymäpäivänä 19.3. juhlallisuudet alkavat liputuksella, Minna Canthin patsaan seppelöinnillä ja haudalla käynnillä. Sunnuntaina pääsee tutustumaan Minna Canthin taloon Kanttilaan, jossa keskustellaan talon tulevaisuudesta kahvikupposen äärellä ja kokeillaan, miltä Minnan salonki näyttää 3D:nä.

Minnan Salonki -tilaisuudessa keskustellaan naisista itsenäisen Suomen rakentajina.
 

Uusimmat

Arkistokuvia

Arkistokuva: Kuopion rantavartijat

Fontanella avattiin 25 vuotta sitten

Kuopion Iso hautausmaa

Konttisen talo on ollut Kuopion maamerkkejä lähes sata vuotta

Kuopion Kirjastokatu vuonna 1969

Arkistokuva: 110 vuotta Savon Sanomia

Säviän vanha kanava oli nähtävyys

Savolaista farkkumuotia 1980-luvulta

Hackmanin tehtaat Sorsakoskella

Rahastajia oli busseissa vielä 1970-luvulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.